ΕΡΓΑΣΙΑ

Συντάξεις: Μποναμάς νέων περικοπών από τον Δεκέμβριο

Συντάξεις: Μποναμάς νέων περικοπών από τον Δεκέμβριο

Βαρύς ο πέλεκυς για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και τους συνταξιούχους του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών και των ειδικών ταμείων οι οποίοι είναι κάτω των 60 ετών.

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - ΚΑΙ ΟΙ... ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΙ ΞΕΤΙΝΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ... ΨΥΓΕΙΟ

Την ώρα που ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ επιθυμεί όλα να τελειώνουν με το ασφαλιστικό μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Μάταια το υπουργείο Εργασίας προσπάθησε να εξασφαλίσει χρόνο –μέσω παράτασης «κλειδώματος» του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων- με το σκεπτικό πως τα «οφέλη» από το νέο τρόπο υπολογισμού συντάξεων με μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, ενδεχομένως να γλίτωνε από περαιτέρω περικοπές τις συντάξεις.

Τι γίνεται τώρα;

Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, κυριολεκτικά θα πρέπει να «τρέξουν» τις διαδικασίες, ώστε να παρουσιάσουν ένα πειστικό σχέδιο επανυπολογισμού των συντάξεων το οποίο αφού κατατεθεί στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, θα οδηγήσει στη λήψη πολιτικής απόφασης η οποία –δεν είναι δύσκολο να προβλέπει κάποιος- πως πρέπει να είναι κοντά με τις θέσεις των δανειστών. Διαφορετικά, θα υπάρχει πρόβλημα.

Όπως και να ΄χει, όμως, μην περιμένουμε κάποια ακραία αλλαγή που θα περιορίσει ή θα ανακόψει τις περικοπές των συντάξεων. Έτσι κι αλλιώς οι δανειστές το έχουν ξεκαθαρίσει από την αρχή πως ο στόχος είναι η δραματική μείωση των δαπανών στο ασφαλιστικό.

Οπότε, αυτό που ουσιαστικά βρίσκεται στο «στόχαστρο» είναι το «κλείδωμα» των κριτηρίων που θα «αποφασίσει» για το ποιοι θα είναι αυτοί που θα χάσουν και πόσο θα χάσουν.

Ρήτρα ηλικίας

Για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ειδικά ταμεία σε ηλικία κάτω των 60 ετών, θα προκύψουν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Δηλαδή, μείωσεις σε πρώτο πλάνο.

Ποσό σύνταξης

Τη λίστα των «χαμένων» αναμένεται να ενισχύσουν όσοι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1000 ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν 905.000 συνταξιούχοι (πάνω από 1000 ευρώ), 49.960 συνταξιούχοι (με σύνταξη πάνω από 2000 ευρώ) και 2.500 που λαμβάνουν πάνω από 3000 μηνιαίως.

Σύμφωνα με κύκλους των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, το «κλείδωμα» θα περιλαμβάνει κλιμακωτές μειώσεις –ανάλογα με τους συντελεστές και τα κριτήρια- από 10 έως και 20%.

Παράλληλο πακέτο… μείωσης

Πέρα από αυτό, όμως, θα πρέπει να συνυπολογίσει κάποιος και τις αλλαγές που θα επιφέρει ο νέος ενιαίος κανονισμός λειτουργίας (τίθεται σε ισχύ το 2016). Οι ενιαίες εισφορές (πλην του ΟΑΕΕ) θα αυξηθούν με αποτέλεσμα την συμπίεση προς τα κάτω των συντάξεων… στο μοντέλο του ΙΚΑ.

Σχετικές ειδήσεις