ΕΡΓΑΣΙΑ

Μοιράζουν νέες θέσεις εργασίας βαπτίζοντας το... «κρέας με ψάρι»

Μοιράζουν νέες θέσεις εργασίας βαπτίζοντας το... «κρέας με ψάρι»

Υπό την πίεση ψήφισης του προϋπολογισμού η κυβέρνηση θυμήθηκε τους ανέργους. Για να δούμε, όμως, πώς βαπτίζεται το «κρέας ψάρι» από το υπουργείο Εργασίας την ώρα που μοιράζει νέες θέσεις εργασίας διά των εκπροσώπων του στη Βουλή…

ΕΝΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΑΛΛΙΩΣ...

«Παραλάβαμε την ανεργία στο 26,5% και έχει πάει στο 25,5% αλλά δεν πανηγυρίζουμε, δεν μιλάμε για "σαξές στόρυ», υποστήριξε από την Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Κατά τα υπόλοιπα, η Ράνια Αντωνοπούλου υποστήριξε πως: «Ο ιδιωτικός τομέας αντιστάθηκε σθεναρά και έχει δημιουργήσει 120.000 νέες θέσεις εργασίας». Σε ότι δε αφορά στην απώλεια θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο (κατά 56.000) την απέδωσε σε … εποχικότητα.

Εξήγγειλε, μάλιστα, ότι τους επόμενους οκτώ μήνες θα ξεκινήσουν προγράμματα για 200.000 θέσεις ανέργων.

Απάντησε και στον ισχυρισμό του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με τον οποίον, ενώ ο ΟΑΕΔ διαθέτει πλεόνασμα 500 εκατ., ευρώ, δεν το διαθέτει για τους ανέργους. Η Ράνια Αντωνοπούλου υποστήριξε πως το μη διαθέσιμο ποσό δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ,ευρώ

Ποια είναι η πραγματική εικόνα με την ανεργία;

Όπως αποκαλύπτει το Marketfair, πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Εργασίας (υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος και αναπληρώτρια υπουργός η Ράνια Αντωνοπούλου), εξέδωσε ανακοίνωση για τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη του Οκτωβρίου. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι απολύσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Αντί, λοιπόν, στην ανακοίνωση να επισημανθεί το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων (όπως έγινε το Σεπτέμβριο) και ότι χάνονται θέσεις εργασίας, γίνεται σύγκριση μεταξύ των ισοζυγίων των μηνών, Οκτώβριος 2015 και Οκτώβριος 2014.

Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Προκύπτει θετική επίδοση κατά 10.163 θέσεων εργασίας για τον Οκτώβριο 2015 (αρνητικό ισοζύγιο 56.473 θέσεων εργασίας, έναντι αρνητικού ισοζυγίου 66.636 τον Οκτώβριο του 2014)».

Αντίθετα η ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου αποτύπωνε καθαρά την πραγματικότητα:

«Το Σεπτέμβριο του 2015 καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 13.003 θέσεις εργασίας. Οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 175.954, ενώ οι αποχωρήσεις σε 188.957. Από τις 188.957 συνολικά αποχωρήσεις, οι 89.056 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 99.901 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου».

Η προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας για «θετική επίδοση» δείχνει την αγωνία του, αλλά ταυτόχρονα μοιάζει με τη στρουθοκάμηλο που προσπαθεί να κρυφτεί.

Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη το πλεόνασμα στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων μειώνεται, δηλαδή χάνονται θέσεις εργασίας. Από 186.024 θέσεις εργασίας στο 8μηνο, το πλεόνασμα μειώθηκε σε173.021 στο εννεάμηνο και 116.548 στο δεκάμηνο και ότι σε δύο μήνες χάθηκαν περίπου 70.000 θέσεις εργασίας.

Σχετικές ειδήσεις