ΕΡΓΑΣΙΑ

Προκλητική απόφαση: Ο Κατρούγκαλος δίνει σε γερμανικά χέρια τα εργασιακά της Ελλάδας

Προκλητική απόφαση: Ο Κατρούγκαλος δίνει σε γερμανικά χέρια τα εργασιακά της Ελλάδας

Δυστυχώς η κυβερνητική ανικανότητα (;) βάζει για ακόμα μια φορά τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια. Πλέον ξένοι «τεχνοκράτες» θα αποφασίζουν για το μέλλον του Έλληνα εργαζόμενου, με μια αυθαίρετη και επικίνδυνη απόφαση που έλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πλέον ξένοι «τεχνοκράτες» θα αποφασίζουν για το μέλλον του Έλληνα εργαζόμενου - «Στήνεται» διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα αναλάβει το έργο της αναμόρφωσης των εργασιακών για τη χώρα μας

Άλλη μια τρανή απόδειξη έρχεται να προστεθεί στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί πιστά και μεθοδικά, σαν ένας ψυχρός δολοφόνος, τα ακραία σχέδια για εθνικό εξευτελισμό και ταπείνωση, που θέλουν να επιβάλουν στον ελληνικό λαό τα ξένα κέντρα εξουσίας, με τις ευλογίες πάντοτε της ΕΕ και των εκβιαστών του ΔΝΤ.

Με μια εξοργιστική απόφαση στα όρια της αντισυνταγματικότητας ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, αποφάσισε τη σύσταση διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα αναλάβει το έργο της αναμόρφωσης των Εργασιακών για τη χώρα και με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από δυο... Γερμανούς τεχνοκράτες. Αυτοί όπως είναι φυσικό επακόλουθο θα λειτουργούν ως φερέφωνα των απόψεων των δανειστών με τις εκθέσεις τους να παρουσιάζονται στα όργανα της ΕΕ και να παίρνονται οι ανάλογες αποφάσεις «εξυγίανσης».

Όπως φαίνεται η κυβέρνηση είτε από ανικανότητα είτε από ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, μέσω μάλιστα μιας «θύελλας» με το ΔΝΤ και την αξιολόγηση να παραμένει ανοικτή, δίνει ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα των «θεσμών» - εκβιαστών, να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο κατά του ελληνικού λαού, κρατώντας παράλληλα και ζωντανή την αντίληψη πως η χώρα χρειάζεται ξένη βοήθεια ακόμα και σε τεχνικό επίπεδο για να μπορέσει να ξεπεράσει τη κρίση και να σταθεί στα πόδια της.

Από ποιους αποτελείται η επιτροπή «εξυγίανσης»

Πιο συγκεκριμένα την ερχόμενη Τετάρτη (06/04) αναμένεται να συνεδριάσει στις Βρυξέλες η επιτροπή που συγκρότησε ο υπουργός Εργασίας και περιλαμβάνει και τους δυο Γερμανούς τεχνοκράτες, ώστε να τεθούν επί τάπητος ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις και συνδικαλιστικός νόμος και να διαμορφωθούν σύμφωνα με ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ο Ολλανδός καθηγητής Οικονομικής της Εργασίας Γιαν βαν Άουερς που θα προεδρεύει χαίρει μεν εκτίμησης ως πρόεδρος των Ευρωπαίων εργατολόγων, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που μιλούν πλέον για «εθνική ήττα από τα αποδυτήρια» μετά από αυτή την -αν μη τι άλλο- παράδοξη επιλογή.

Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε να την εκπροσωπήσουν δύο Γερμανοί, ενώ την τελευταία στιγμή πείστηκε να συμμετάσχει ο καθηγητής εργατικού δικαίου στη Θεσσαλονίκη κ. Γιάννης Κουκιάδης.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος η σύνθεση της 8μελούς, τελικά, Επιτροπής των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που έχει ως εξής: Πρόεδρος ο Jan Van Ours (Ολλανδός καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Τίλμπουργκ ) και μέλη οι Gerhard Bosch (καθηγητής σε θέματα εργασίας και οικονομικής κοινωνιολογίας στο Εσσεν), Bruno Veneziani (καθηγητής εργατικού δικαίου στο Μπάρι), ο Fernandes Monteiro (καθηγητής εργατικού δικαίου στο Πόρτο), Wolfang Daubler (καθηγητής εργατικού δικαίου στη Βρέμη), Γιάννης Κουκιάδης (καθηγητής εργατικού δικαίου στη Θεσσαλονίκη και πρώην υπουργός), Juan Jimeno (διευθυντής του τμήματος ερευνών της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας) και Petro Silva Martins (καθηγητής οικονομικών της εργασίας στο Queen Mary College).

Τι θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες

Ως βάση της συζήτησης που θα αρχίσει στις Βρυξέλλες στις 6 Απριλίου, θα ληφθούν υπόψη δύο μελέτες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, οι οποίες αποτυπώνουν τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από χώρα σε χώρα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ότι ο διεθνής οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα πως «αυτό που μπορεί να λογίζεται ως μία συγκεκριμένη “βέλτιστη πρακτική” στο γερμανικό φερ’ ειπείν πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, ενδέχεται να μην είναι μεταβιβάσιμο σε διαφορετικές πραγματικότητες, όπως για παράδειγμα στην ελληνική». Μάλιστα περιέγραψε τη δυσκολία αντιγραφής με την εξής φράση: «Η οδήγηση στα αριστερά είναι βέλτιστη πρακτική στο Λονδίνο αλλά όχι στη Nέα Yόρκη».

Σύμφωνα με το μνημόνιο, προβλέπεται ο κατώτατος μισθός, που μειώθηκε στα 586 ευρώ το 2012, να ορίζεται με νόμο κατόπιν διαβούλευσης από 1ης/1ου/2017 με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα επίπεδα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης κ.ά., χωρίς να είναι βέβαιες οι προσαυξήσεις για τις τριετίες και το επίδομα γάμου.

Για τις ομαδικές απολύσεις έχει γίνει προσωρινώς αποδεκτή η λύση της ενίσχυσης του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, το οποίο θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει το αίτημα για ομαδικές απολύσεις βάσει έκθεσης αιτιολόγησης των απολύσεων και παρουσίασης προτάσεων για την προστασία των απολυομένων. Η Επιτροπή θα ελέγξει επίσης το καθεστώς προκήρυξης των απεργιών που ισχύει στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τα προνόμια των συνδικαλιστών.

Εργασιακές συμβάσεις ντροπής με τις… ευλογίες του υπουργείου Εργασίας

Από τη σκλαβιά των μεσαζόντων εργολάβων στην εκμετάλλευση της αριστερής κυβέρνησης περνούν οι καθαρίστριες που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο με συμβάσεις έργου-υβρίδια και αμοιβή από 360 έως 450 ευρώ τον μήνα. Μέχρι τώρα η υπογραφή αυτών των ατομικών συμβάσεων ντροπής χωρίς ωράριο, ρεπό και επιδόματα περιορίστηκε στα δημόσια νοσοκομεία (διάρκεια σύμβασης έως 31/12/2016) και στο υπουργείο Εργασίας (δίμηνη διάρκεια). Ωστόσο, υπάρχει σχέδιο για προσλήψεις καθαριστριών με αντίστοιχες συμβάσεις σε Κέντρα Υγείας, σχολεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ στο γαϊτανάκι που άνοιξε θα ακολουθήσουν υπάλληλοι σεκιούριτι και τραπεζοκόμοι στη σίτιση των νοσοκομείων. Η νέα πατέντα θυμίζει τα mini-jobs, τις μικροσυμβάσεις τις οποίες ανέφερε για πρώτη φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών στις συναντήσεις του με την τρόικα, καθώς προσπαθούσε να τους πείσει ότι δεν χρειάζεται να καταργήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις αφού θα εφαρμόσουμε εναλλακτικές «αριστερές» πρακτικές.

Μάλιστα από τη στιγμή που λύθηκε το θέμα της πληρωμής των συμβασιούχων έργου, μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης στην «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρό για φθηνές προσλήψεις που συντηρούν το πελατειακό κράτος. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των καθαριστριών του υπουργείου Εργασίας η πάρεδρος είχε αρχικά αρνηθεί να εγκρίνει εντάλματα πληρωμής, χαρακτηρίζοντας μη σύννομες τις συμβάσεις, με αποτέλεσμα οι καθαρίστριες να μείνουν απλήρωτες από τον Αύγουστο. Στη συνέχεια το θέμα παραπέμφθηκε σε τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο ενέκρινε την πληρωμή δεδουλευμένων έως και τον Δεκέμβριο του 2015. Οι συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί προβλέπουν συνδυασμό τριών καθεστώτων εργασίας σε συσκευασία ενός.

Δηλαδή η αμοιβή των υπαλλήλων θα βασίζεται στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, ωστόσο θα πληρώνονται με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, που σημαίνει φόρος 20% και απόδοση ΦΠΑ, αλλά θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ αντί στον ΟΑΕΕ. Ο καθαρός μισθός που θα μένει στο πορτοφόλι είναι 400 έως 450 ευρώ για 6ωρη απασχόληση.

Οι συμβάσεις δεν προβλέπουν επιδόματα, ωράριο και άδειες, ενώ αναγράφεται ρητά ότι το σύνολο της μεικτής αμοιβής δεν θα υπερβαίνει τον μισθό που λάμβανε ο απασχολούμενος όταν εργαζόταν υπό τον ιδιώτη εργολάβο σε συνεργείο καθαρισμού.

Το πρωτάκουστο είναι ότι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) που θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις καθαριστριών για πρόσληψη με τις νέες συμβάσεις, τους ανακοίνωσε ότι το κόστος των υλικών (καθαριστικά, στολές κ.λπ.) θα καλύπτεται από τον ίδιο λογαριασμό που υπάρχει για την πληρωμή του προσωπικού.

Οι νέου τύπου συμβάσεις εφαρμόστηκαν σε έναν κλάδο (συνεργεία καθαρισμού, σεκιούριτι) που σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας έχει τα υψηλότερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας, ενώ καταγράφονται και άλλες εργοδοτικές αυθαιρεσίες, όπως πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμών και 8ωρη απασχόληση με αμοιβή μερικής απασχόλησης.

Το Δημόσιο είναι αναγκασμένο να υπογράφει συμβάσεις με εταιρείες καθαριότητας μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών και να επιλέγει τη χαμηλότερη προσφορά ενώ ξέρει ότι αυτή η τιμή είναι προϊόν εκμετάλλευσης εργαζομένων. Για παράδειγμα, μια εταιρεία απασχολεί μόνο νέους εργαζόμενους -κάτω των 25 ετών- που αμείβονται με χαμηλότερο μισθό για να συμπιέσει το κόστος στερώντας τη δουλειά από μια γυναίκα 50 ετών.

Σχετικές ειδήσεις