ΕΡΓΑΣΙΑ

Το σχέδιο για τα χρέη σε Ταμεία

Το σχέδιο για τα χρέη σε Ταμεία

Παρά το γεγονός πως το χρήμα είναι είδος προς εξαφάνιση για τον μέσο πολίτη που έχει δεχθεί σαρωτικές μειώσεις στο εισόδημά του η κυβέρνηση εκπονεί σχέδια ...διευκόλυνσής του, όσον αφορά την πληρωμή των βαρών που του έχει επιβάλει μετά τη φτωχοποίησή του.

Ασφαλιστική ενημερότητα και με αρρύθμιστες οφειλές - Δέσμη μέτρων σε τέσσερις πυλώνες για να μπει ζεστό χρήμα στα Ταμεία

Η κακή πορεία των εσόδων από τις τρέχουσες ρυθμίσεις, καθώς τους τελευταίους μήνες πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα όσοι σταματούν να εξυπηρετούν τις δόσεις τους και βγαίνουν εκτός διακανονισμού, αλλά και ο φόβος κατάρρευσης του εγχειρήματος αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την επόμενη χρονιά, οδηγούν την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας σε λύσεις «ανάγκης».

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος εδώ και μήνες διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των δανειστών το συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης των Ταμείων και κυρίως του ΟΑΕΕ, που προβλέπει μεταξύ άλλων το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την εξασφάλιση ασφαλιστικής ενημερότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες, που από την αρχή του επόμενου χρόνου θα πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Το υπουργείο, σχετικά, διαπραγματεύεται την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας στους οφειλέτες των Ταμείων, υπό την προϋπόθεση να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές, από 1ης Ιανουαρίου 2017.

Οσο για τις οφειλές, σύμφωνα με την «Καθημερινή», αυτές θα διακανονιστούν σε δεύτερο χρόνο. Στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσει σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, σε μια ρύθμιση α λα καρτ, όπου θα σταθμίζονται κάθε φορά οι πραγματικές δυνατότητες του οφειλέτη και έτσι να καθορίζεται το ύψος και ο αριθμός των δόσεων.

Η αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων έχει οριστεί ως η μητέρα των μαχών για το υπουργείο Εργασίας. Για τον λόγο αυτό επιδιώκεται η με κάθε τρόπο είσπραξη των τρεχουσών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τα έσοδα θα κατέρρεαν και η ενεργοποίηση νέου «κόφτη» στις συντάξεις θα ήταν προ των πυλών.

Αλλωστε, είναι πλέον ορατές οι ενδείξεις για νέο κύμα παύσης πληρωμών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, εξαιτίας κυρίως της δυσανάλογα μεγάλης φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης, όπως αυτή καθορίστηκε στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου. Ηδη, σχεδόν ένας στους δύο οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχει απενταχθεί και αδυνατεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με αποτέλεσμα οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί να δεσμεύονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση ξεκινήσουν να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους, τα έσοδα του Ταμείου θα αυξηθούν σε ετήσια βάση κατά τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης προς το Ταμείο.

Εφόσον η ελληνική πρόταση γίνει αποδεκτή από τους δανειστές, και ο οφειλέτης εξυπηρετεί απρόσκοπτα τις τρέχουσες εισφορές του, θα εντάσσεται σε διαδικασία διακανονισμού και των «παγωμένων» ληξιπρόθεσμων οφειλών του παρελθόντος. Θα επιδιωχθεί μια «εξατομικευμένη» ρύθμιση και οι δόσεις θα καθορίζονται με βάση το συνολικό προφίλ του οφειλέτη, για τον καθορισμό του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη, για παράδειγμα, το πότε δημιουργήθηκαν τα χρέη και ποιες προσπάθειες διακανονισμού έγιναν στο παρελθόν.

Στο τραπέζι παραμένουν και οι προτάσεις για το «πάγωμα» σε συνδυασμό με μείωση του ασφαλιστικού χρόνου, κατά τον οποίο δεν καταβλήθηκαν εισφορές, καθώς και για παρακράτηση της όποιας οφειλής από τη σύνταξη (ισχύει ήδη για χρέη έως 20.000 ευρώ).

Παράλληλα για δέσμη μέτρων σε τέσσερις πυλώνες για την αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων κάνει λόγο δημοσίευμα του Εθνους.

Δεδομένης της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των εισφορών από 1/1/2017 για ελευθεροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους της υστέρησης στα έσοδα και του πλήθους των οφειλετών που βγαίνουν εκτός ρυθμίσεων το υπουργείο επεξεργάζεται μέτρα για να ρίξει ζεστό χρήμα στα Ταμεία.

Το σχέδιο προβλέπει τριπλέτα μέτρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και κλιμακούμενη αντιμετώπιση των επιχειρήσεων που χρωστούν στο ΙΚΑ εισφορές για τους μισθωτούς τους.

Η φόρμουλα που προωθεί η κυβέρνηση

Πάγωμα για συγκεκριμένο χρόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να μην επιβαρύνεται το χρέος με προσαυξήσεις αρκεί ο ασφαλισμένος να πληρώνει σταθερά τις εισφορές του.

Ανταλλαγή του παγωμένου ληξιπρόθεσμου χρέους με ασφαλιστικό χρόνο για τους οφειλέτες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και χρωστούν πάνω από 2.000 ευρώ.

Κίνητρα για όσους παραμένουν στις ρυθμίσεις και είναι συνεπείς.

Διαφορετικού τύπου προσέγγιση σχεδιάζεται για το ΙΚΑ και τις επιχειρήσεις που χρωστούν εισφορές για τους μισθωτούς τους.

Σχετικές ειδήσεις