ΕΡΓΑΣΙΑ

«Μαχαίρι» στις συντάξεις και κάτω από τα 1.300 ευρώ

«Μαχαίρι» στις συντάξεις και κάτω από τα 1.300 ευρώ

Το «κούρεμα» των επικουρικών δεν γλίτωσαν, τουλάχιστον με βάση τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα που άρχισαν να αναρτώνται στις ιστοσελίδες των Ταμείων.

Συνταξιούχος του ΙΚΑ με αρχική κύρια σύνταξη 1.029,86 ευρώ και επικουρική του τ. ΕΤΕΑΜ 293,10 ευρώ (μεικτά 1.322,96 ευρώ) και καταβαλλόμενο συνολικό ποσό συντάξεων 1.033,67 ευρώ (847,08 ευρώ κύρια + 186,59 ευρώ επικουρική) είχε μείωση... 10 ευρώ στην επικουρική καθώς έλαβε 176,03 ευρώ με βάση το εκκαθαριστικό του ΕΤΕΑ.

«Φαίνεται ότι έχουν περικοπεί και συντάξεις εκτός του πλαισίου που ο νόμος όριζε», διαπιστώνει δημοσίευμα της Ημερησίας, στην οποία αναφέρεται ότι ενώ οι επικουρικές συντάξεις που μειώνονται μετά τον επανυπολογισμό είναι εκείνες που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ, ως άθροισμα κύριας και επικουρικής, για την εφαρμογή του ορίου αυτού, ο νόμος ορίζει ρητά ότι «λαμβάνεται υπόψη το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του άρθρου 38 του Ν. 3863/2010, όπως ισχύει και των παραγράφων 11, 12 και 13 του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011, όπως ισχύει».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του συνταξιούχου τα καταβαλλόμενα ήταν 1.107,62 ευρώ μαζί με τις εισφορές ασθενείας (1.033,67 ευρώ + 61,79 ευρώ η εισφορά ασθενείας στην κύρια + 12,16 ευρώ η εισφορά ασθενείας στην επικουρική).

Αν οι μειώσεις έγιναν στα αρχικά ποσά που ξεπερνούσαν τα 1.300 ευρώ μεικτά, υπολογίζεται ότι η περικοπή στις επικουρικές έχει επεκταθεί σε χιλιάδες συνταξιούχους που θεωρούσαν ότι θα αποφύγουν το μαχαίρι, ενώ στη γενική σύγχυση συμβάλλει και το γεγονός ότι δεν εκδίδονται ατομικές πράξεις για κάθε συνταξιούχο.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα ενημερωθούν με επιστολή για τις μειώσεις που έγιναν υποστηρίζοντας ότι «με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού υπάρχει ισορροπία εισφορών - παροχών».

Μέχρι 12 δόσεις για τα αναδρομικά

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας προωθεί ρύθμιση για περισσότερες από τρεις δόσεις όσον αφορά τα αναδρομικά στις μειώσεις στις επικουρικές.

Προβλέπεται δε και η εφαρμογή στον ιδιωτικό τομέα της τροπολογίας Χουλιαράκη που ψηφίστηκε τον Ιούλιο για το Δημόσιο και ορίζει ότι κάθε δόση αναδρομικών «δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης».

Με βάση την επίμαχη ρύθμιση η κάθε δόση για τα αναδρομικά δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 10% της νέας επικουρικής. Δηλαδή σύμφωνα με το Εθνος, αν η νέα σύνταξη αναπροσαρμόστηκε στα 130 ευρώ η δόση για τα αναδρομικά δεν μπορεί να είναι πάνω από 13 ευρώ.

Με αυτόν τον μηχανισμό ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως μπορεί να απαιτηθούν ακόμη και 12 δόσεις για την αποπληρωμή του συνόλου των αναδρομικών.

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των αναδρομικών θεωρείται σχεδόν επιβεβλημένη καθώς αν αυτά κρατηθούν με βάση τον σχεδιασμό των 3 δόσεων τότε θα υπήρχαν συνταξιούχοι που θα έπαιρναν για το επόμενο τρίμηνο συντάξεις 1-2 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις