ΕΡΓΑΣΙΑ

Ασφαλιστικές εισφορές: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι επιστήμονες

Ασφαλιστικές εισφορές: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι επιστήμονες

Με ένα νόμο εφαρμόζουν και με έναν άλλο καταργούν - Δείτε τις επιβαρύνσεις για όλες τις κατηγορίες των επιστημόνων με αναλυτικά παραδείγματα

Τα νέα δεδομένα «καίνε» γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς - Άλλη μία κατραπακιά της κυβέρνησης

Ανατροπή στην ανατροπή το ασφαλιστικό. Εκεί που νομίζαμε ότι "κλείδωσε" ο ασφαλιστικός νόμος, τελικά διαψευστήκαμε! Με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που ήταν σε εκκρεμότητα από την πρώτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση δίνει τη «χαριστική της βολή»!

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Τι καταργεί η κυβέρνηση:

  1. Τη μειωμένη βάση υπολογισμού των κατώτατων εισφορών υγειονομικής περίθαλψης για την πρώτη 5ετία
  2. Το μειωμένο ποσοστό των εισφορών σε νέους ασφαλισμένους

Τι διατηρεί η κυβέρνηση

1. Διατηρείται έκπτωση για κύρια σύνταξη:

- Για 2 πρώτα χρόνια: 14% εισοδήματος

- Για 3 επόμενα: 17%

- Έπειτα 20%

2. Ισχύει κατώτατο και ανώτατο όριο εισοδήματος

Πώς υπολογίζονται οι εισφορές του 2017:

20%: κύρια ασφάλιση

6,95%: για υγεία

7%: για επικούρηση

4%: εφάπαξ

ΤΕΛΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ!

Δεν πρόλαβαν να δουν τις εκπτώσεις στις εισφορές τους, νέοι επιστήμονες και αγρότες. Και ούτε πρόκειται! Μάλιστα, καμία χρήση τους δεν θα προλάβουν να κάνουν, όπως δεν προβλέπεται και καμία μεταβατική περίοδος για τις εισφορές υγείας από 1/1/2017! Όλα αυτά καταργούνται στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα. Από 1/1/2017: όλοι πληρώνουν 6,95% του εισοδήματός τους για υγεία.

Το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών δεν βασίζεται σε ασφαλιστικές κατηγορίες και τεκμαρτό εισόδημα. Βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο πραγματικό εισόδημα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν για τους πρώτους μήνες του 2017 ότι, οι εισφορές που θα πληρώνουν θα έχουν υπολογιστεί με βάση το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2015. Όταν πραγματοποιηθεί εκκαθάριση του εισοδήματος του 2016, τότε θα αλλάξει η βάση υπολογισμού.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Πολιτικός μηχανικός με εισόδημα 15.000 ευρώ και επαγγελματική δραστηριότητα 7ετίας, έχει έκπτωση 48%:

Εισφορές από 1/1/2017: 2.960 ευρώ

Εισφορές από 1/1/2021: 5.692 ευρώ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Δικηγόρος με εισόδημα 15.000 ευρώ, που δραστηριοποιείται 5 χρόνια πληρώνει για σύνταξη/επικουρική/εφάπαξ/ υγεία:

ΣΗΜΕΡΑ 2.100 ευρώ/ χρόνο

ΜΕ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ: 2.495 ευρώ/ χρόνο

ΑΠΟ 2021 ΚΑΙ ΜΕΤΑ 5.245 ευρώ/χρόνο

Τραγική ειρωνεία! Ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου είχε 2-3 ευνοϊκές διατάξεις για τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων ελευθέρων επαγγελματιών, και αυτές τις «πήρε πίσω»!

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Βασίλης Αλεξανδρής αναφέρει για το θέμα χαρακτηριστικά ότι, «η κυβέρνηση με τις επιλογές της οδηγεί σε διαρκή επιδείνωση το ασφαλιστικό καθεστώς των Δικηγόρων». Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση νέου δικηγόρου έως 10 ετών, με εισόδημα 20.000, ο οποίος καλείται να πληρώσει για φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές πάνω από το 70% του εισοδήματός του.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μέσω του προέδρου του, Μιχάλη Βλασταράκου εξέφρασε για ακόμη μία φορά την αντίθεσή του στο ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, το οποίο όπως είπε «έχει φορολογικό χαρακτήρα και οδηγεί σε νέα αφαίμαξη των εισοδημάτων των γιατρών». Τόνισε μάλιστα ότι «7 στα 10 ευρώ, των εισοδημάτων των γιατρών επιστρέφονται στο Κράτος , μέσω ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών. Παραμένουν δηλαδή μόλις 3 ευρώ σε έναν επαγγελματία γιατρό για να καλύψει τις υποχρεώσεις του».

Σχετικές ειδήσεις