ΕΡΓΑΣΙΑ

Επικουρικές συντάξεις: Έκοψαν και κάτω από τα 1.300 ευρώ - Έβαλαν «καπέλο» και στις μειώσεις

Επικουρικές συντάξεις: Έκοψαν και κάτω από τα 1.300 ευρώ - Έβαλαν «καπέλο» και στις μειώσεις

Λάθη στον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων που οδήγησαν όχι μόνο σε πρωτοφανείς περικοπές ως και 50,24% αλλά και σε μειώσεις συντάξεων κάτω από το όριο προστασίας του νόμου, δηλαδή κάτω από τα 1.300 ευρώ, αποκαλύπτουν τα εκκαθαριστικά πληρωμών με τα νέα ποσά που παίρνουν πλέον οι συνταξιούχοι, μετά το άγριο κούρεμα που τους επιβλήθηκε από το νόμο Κατρούγκαλου.

«ΚΟΛΠΟ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΤΕΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΤΥΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου οι περικοπές των επικουρικών έγιναν με καπέλο και με αλχημείες στην εφαρμογή του επανυπολογισμού, με αποτέλεσμα να βρεθούν συνταξιούχοι με ποσοστό αναπλήρωσης από την επικουρική τους σύνταξη στο 5% των συντάξιμων αποδοχών τους από 20% που είχαν πριν από το ψαλίδι.

Και δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά έγιναν και χειρότερα, καθώς η μπάλα των περικοπών πήρε ακόμη και συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής κάτω από τα 1.300 ευρώ, που υποτίθεται ότι προστατεύονταν από το νόμο Κατρούγκαλου!

Στην πράξη ο νόμος 4387/16 και το άρθρο 96 που προέβλεπε τις μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν μαζί με τις κύριες τα 1.300 ευρώ μεικτά εφαρμόστηκαν κατά το δοκούν και με μαθηματικό τύπο τον οποίο κατασκεύασαν εκ των υστέρων στην υπουργική απόφαση και τη μετέπειτα εγκύκλιο!

Ο τύπος αυτός λαμβάνει υπόψη το ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% τις συντάξιμες αποδοχές και τα έτη ασφάλισης που είναι η βάση για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων ακόμη και όταν τα στοιχεία έτη ασφάλισης και αποδοχές υπάρχουν στα Ταμεία.

Αυτό που συνέβη και συνεχίζεται και στο τρίτο τμήμα περικοπών που έρχεται στις 4 Οκτώβρη είναι ότι το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑ πήραν τον μέσο όρο των ποσοστών αναπλήρωσης που ισχύει στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και τον αντικατέστησαν με ένα νέο συντελεστή που δεν βασίστηκε σε πραγματικά στοιχεία δηλαδή στις αποδοχές σύνταξης και σε έτη ασφάλισης.

Με τον τρόπο αυτό το ΕΤΕΑ επέβαλε αυτόματη και οριζόντια ρήτρα περικοπών ως το 50% σε περισσότερους από 150.000 συνταξιούχους.

Σχετικές ειδήσεις