ΕΡΓΑΣΙΑ

Κυβέρνηση - κοροϊδίας: Πανηγυρίζει ότι η ανεργία μειώθηκε! Πού βρήκαν όμως οι άνεργοι δουλειά;

Κυβέρνηση - κοροϊδίας: Πανηγυρίζει ότι η ανεργία μειώθηκε! Πού βρήκαν όμως οι άνεργοι δουλειά;

Μπορεί να προκάλεσαν σοκ, οι δηλώσεις του Πολ Τόμσεν σχετικά με τα 21 χρόνια που χρειάζεται η χώρα μας ώστε να μειωθεί η ανεργία, ταυτόχρονα όμως διέψευσαν και όλες τις τελευταίες «ευοίωνες προβλέψεις» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αφορούν σε χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας!

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΛΕΝΕ: ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΗΝΑ!

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Εφιάλτης δίχως τέλος η ανεργία. Ένας εφιάλτης που όσο και αν θέλει η κυβέρνηση να «ωραιοποιήσει», το μόνο που καταφέρνει είναι να αποτυγχάνει πανηγυρικά! Και αυτό γιατί υπάρχουν σημεία και δεδομένα που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε, αφού μας τα «κρύβουν» με επιτυχία! Πριν από μερικές ημέρες, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε στο 23% για τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή εμφανίστηκε χαμηλότερη κατά 1,5 μονάδα συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2016.

Αυτό όμως που ποτέ δεν μας είπε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και φυσικά πάντα συνυπολογίζει στις μετρήσεις της είναι ότι «εργαζόμενος θεωρείται εκείνος που δούλεψε έστω και μία ημέρα το μήνα»! Φανταστείτε λοιπόν, ποια είναι τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας στη χώρα μας, όταν τώρα στα στατιστικά στοιχεία υπολογίζονται ως εργαζόμενοι ακόμα και όσοι δούλεψαν έστω και μία μέρα!

«Εικονική»... αισιοδοξία

Στην Ελλάδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπου εργαζόμενοι θεωρούνται όσοι απασχολούνται έστω και ένα 24ωρο τον μήνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση της «μαύρης» κλίμακας της ανεργίας και μάλιστα με ποσοστά υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης! Όσο και να προσπάθησε η κυβέρνηση να περάσει μία «αίσθηση αισιοδοξίας», δεν τα κατάφερε! Δεν κατόρθωσε να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στην απασχόληση του εργατικού δυναμικού...

Σήμερα στην Ελλάδα «υπάρχουν εργαζόμενοι με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας μιας μέρας! Εταιρείες σεκιούριτι για παράδειγμα έχουν λίστες δεκάδων ατόμων, τους οποίους «φωνάζουν» όποτε επιθυμούν ή όποτε τους έχουν ανάγκη, έστω και για μία ώρα την εβδομάδα! Και οι υποψήφιοι εργαζόμενοι πηγαίνουν ακόμη και για ένα μεροκάματο την εβδομάδα! Σύμφωνα με καταγγελίες που έπεσαν στην αντίληψη του Newsbomb.gr, οι σχετικές συμβάσεις που υπογράφουν είναι ακόμα και για τις 4 ώρες! Και όμως αυτοί θεωρούνται απασχολούμενοι!

Η «μαύρη» εργασιακή πραγματικότητα

Απίστευτος είναι ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων στη χώρα μας. Πάνω από το 70% αναζητά εργασία για πάνω από ένα χρόνο... Με λίγα λόγια, 7 στους 10 ανέργους έχουν να εργαστούν για πάνω από 12 μήνες! Την ίδια στιγμή, εννέα στους δέκα ανέργους βρίσκονται κυριολεκτικά στο περιθώριο και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε επίδομα ανεργίας ούτε επιδότηση απασχόλησης. Ενώ μόλις το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ενώ το πρόσθετο επίδομα των 700 ευρώ τον μήνα το λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια άνεργων.

Παράλληλα με όλα αυτά τα «εκρηκτικά στοιχεία», τεράστια αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό των άνεργων πενηντάρηδων τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μία ευαίσθητη κατηγορία ανέργων, κυρίως του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία εξόδου στη συνταξιοδότηση.

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ προσφέρουν μόνο ολιγόμηνη απασχόληση

Δυστυχώς οι παροχές της κυβέρνησης σε όλους όσοι είναι άνεργοι δεν εξασφαλίζουν μία ποιοτική, καθημερινή ζωή. Δεν παρέχουν ουσιαστικά κανένα εργασιακό δικαίωμα, ενώ οι μισθοί που δίνονται είναι κάτω των 500 ευρώ. Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι την τελευταία εξαετία νομιμοποιήθηκαν και γενικεύθηκαν, μέσα από το μνημονιακό νομοθετικό οπλοστάσιο, οι μορφές ευέλικτης, ανειδίκευτης και ανασφάλιστης εργασίας. Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο, τα voucher στον ιδιωτικό τομέα, ήρθαν με σκοπό να ανακυκλώσουν την ανεργία υποκαθιστώντας ουσιαστικά τα επιδόματα, αλλά και τις παλαιές παροχές ενός υπό κατάρρευση κοινωνικού κράτους...

Σχετικές ειδήσεις