ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελληνικό παράδοξο: «Κάνει πρωταθλητισμό» στις...ακριβές ασφαλιστικές εισφορές η χώρα μας!

Ελληνικό παράδοξο: «Κάνει πρωταθλητισμό» στις...ακριβές ασφαλιστικές εισφορές η χώρα μας!

Τα «σπασμένα» προσπαθεί να βγάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσω του νέου ασφαλιστικού νόμου, ο οποίος πλήττει ανεπανόρθωτα τη μέση ελληνική οικογένεια και το εισόδημά της. Επιβάλλονται υπέρογκες εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, όταν σε πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, είτε «προστατεύονται» είτε απαλλάσσονται.

ΚΡΑΤΗ ΜΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΜΕΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΟΠΩΣ Η ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ Η ΑΓΓΛΙΑ, ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Της Αμέλιας Αναστασάκη

«Κονταροχτυπιούνται» στους ασφαλιστικούς συντελεστές, Ελλάδα με Ισπανία και Αυστρία, την ώρα που στην χώρα μας ο κατώτατος μισθός σε απόλυτα μεγέθη κυμαίνεται μόλις στα 684 ευρώ μεικτά, ενώ η επταετής κρίση έχει καταστρέψει τους επαγγελματίες της αγοράς. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποφάσισε να δημιουργήσει, να ψηφίσει και να εφαρμόσει ένα νέο ασφαλιστικό μοντέλο, το οποίο θα «πατούσε» πάνω σε ασφαλιστικά συστήματα άλλων χωρών της Ε.Ε.

Ο «δημιουργός» του ασφαλιστικού, Γιώργος Κατρούγκαλος δεν παρέλειπε ως Υπουργός Εργασίας να δηλώνει ότι, «για πρώτη φορά με το νέο σύστημα θα συνδέεται το εισόδημα με τις εισφορές, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης». Δεν μας είπε όμως ποτέ ότι, ναι μεν στις περισσότερες χώρες συνδέουν τον υπολογισμό των εισφορών με το εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων, αλλά ταυτόχρονα προχωρούν στη λήψη ειδικών μέτρων, ώστε να αποφεύγεται η εισφοροδιαφυγή και η υπέρμετρη επιβάρυνση των επαγγελματιών.

Σε χώρες όπως, η Γαλλία και το Βέλγιο, όσο μεγαλύτερο είναι το δηλωθέν εισόδημα, τόσο χαμηλώνει ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Αντίθετα, στην Ελλάδα όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο παραπάνω χρήματα θα πληρώσει ο ασφαλισμένος! Στη Μεγάλη Βρετανία και την Νορβηγία εφαρμόζουν χαμηλούς συντελεστές κάτω από 10%, με σκοπό να δώσουν κίνητρο στους ελεύθερους επαγγελματίες να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που διαθέτουν υψηλότερο μέσο εισόδημα συγκριτικά με την Ελλάδα, σκόπιμα εφαρμόζουν ανώτατο όριο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε ορισμένες χώρες οι αυτοαπασχολούμενοι που λαμβάνουν χαμηλά εισοδήματα απαλλάσσονται εντελώς από τις εισφορές. Τα ετήσια όρια απαλλαγής εισφορών στη Γαλλία είναι τα 6.965 ευρώ, στην Ιρλανδία τα 5.000 ευρώ, το Λουξεμβούργο είναι 7.500 ευρώ και η Πορτογαλία στα 3.390 ευρώ.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τους φόρους που θα πρέπει να πληρώσει ένας ασφαλισμένος, θα υποστεί απώλειες τουλάχιστον έως 45%, όταν ο συγκεκριμένος μέσος όρος στα κράτη της Ευρώπης δεν ξεπερνά το 25%!

Ελεύθερος επαγγελματίας στη Γερμανία πληρώνει εισφορές κάτω από το 20% του εισοδήματός του!

Ακόμη και η Γερμανία διαθέτει επιεικέστερο ασφαλιστικό σύστημα σε σχέση με την Ελλάδα... Ομάδες εργαζομένων που αμείβονται με μπλοκάκι, όπως δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, τραγουδιστές, ηθοποιοί, εκπαιδευτικοί, οικιακοί βοηθοί, καταβάλλουν εισφορές στο δημόσιο ταμείο συντάξεων, οι οποίες δεν ξεπερνούν το 19% του εισοδήματός τους!

ΤΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Ελβετία: 9,70%

Βέλγιο: 14,16-22%

Φινλανδία: 23,30%

Μ. Βρετανία: 9%

Νορβηγία: 11,4%

Ισπανία: 29,8%

Ιταλία: έως 23,2%

Στην Ελλάδα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν για εισφορές 26,95% ή 34,45% (με επικουρική).

Σχετικές ειδήσεις