ΕΡΓΑΣΙΑ

Μόνο με δήλωση του εργαζόμενου το 9,22% για τα «μπλοκάκια» και... άλλες ιστορίες

Μόνο με δήλωση του εργαζόμενου το 9,22% για τα «μπλοκάκια» και... άλλες ιστορίες

Η μειωμένη εισφορά 9,22% για τα μπλοκάκια θα τίθεται σε ισχύ μόνο από τη στιγμή που ο εργαζόμενος θα δηλώνει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ότι δεν καλύπτεται από περιοδική δήλωση εργοδότη του, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Ο κ. Πετρόπουλος στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι το μέτρο δεν έχει αναδρομικότητα, κάτι που σημαίνει ότι για το διάστημα πριν από τη δήλωση στον ΕΦΚΑ ο εργαζόμενος θα πρέπει να καταβάλει εισφορές με το παλιό ποσοστό που προβλέπεται για ελεύθερους επαγγελματίες, ήτοι 26,95%.

Άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο θα διαρκέσει η ρύθμιση για το 9,22%. Η διάρκεια θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσον η μείωση θα δρομολογήσει επίλυση διαφορών ανάμεσα σε εργαζόμενους που δηλώνονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και τους αντισυμβαλλόμενους εργοδότες.

Ο κ. Πετρόπουλος άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν περαιτέρω διορθώσεις από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Εφόσον ένας εργοδότης απασχολεί εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία θα πρέπει να τους εντάσσει και σε αναλυτική περιοδική δήλωση, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προσθέτοντας ότι διαφορετικά θα επιληφθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Σημείωσε πως μία από τις κύριες αιτίες του φαινομένου με ευρεία χρήση δελτίων παροχής υπηρεσιών είναι η απουσία των συλλογικών συμβάσεων, που η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σχετικές ειδήσεις