ΕΡΓΑΣΙΑ

Πώς θα υπολογίζονται συντάξεις και εφάπαξ - Παίρνουν φωτιά οι εισφορές

Πώς θα υπολογίζονται συντάξεις και εφάπαξ - Παίρνουν φωτιά οι εισφορές

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φέρνει αυξήσεις στις εισφορές, αφορά τους νέους συνταξιούχους ενώ επηρεάζειτο κόστος της αναγνώρισης των πλασματικών ετών, το ύψος των αποδοχών.

Με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών, έως και το 2020 - Ολη η τροπολογία

Στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με την οποία ορίστηκε, μεταξύ άλλων, ο τρόπος αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, προβλέπεται ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

sintaxis2

Με την ίδια τροπολογία, αυξάνονται οι εισφορές υπέρ του εφάπαξ για δεκάδες χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα και τους Δήμους αναδρομικά από 1/1/2017, καθώς εξισώνονται παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι με ενιαίο ασφάλιστρο 4%.

sintaxeis1

Με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία, από τις αλλαγές προκύπτει όφελος ύψους 12,5 εκατ. στον προϋπολογισμό.

α. Επανακαθορίζεται, από την ημερομηνία ισχύος του ανωτέρω νόμου (12- 5-2016), ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου και στρατιωτικών καθώς και ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα.
Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, αναπροσαρμοζόμενες για το διάστημα έως και το 2020, κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται επίσης από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. (ο ισχύον σήμερα τρόπος υπολογισμού γίνεται βάσει του δείκτη μεταβολής μισθών, υπολογιζόμενου από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.).
Παρέχεται εξουσιοδότηση στους αναφερόμενους Υπουργούς για τον καθορισμό των αναγκαίων λεπτομερειών και της διαδικασίας εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την ανωτέρω αναπροσαρμογή.

β. Προβλέπεται ότι ο ανωτέρω εισαγόμενος τρόπος υπολογισμού εφαρμόζεται, σε σχέση με τους υπαλλήλους-λειτουργούς του Δημοσίου και τους στρατιωτικούς καθώς και τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα, για την αναπροσαρμογή:
των συντάξιμων αποδοχών για τον προσδιορισμό του ύψους της καταβαλλόμενης εισφοράς, σε περίπτωση εξαγοράς για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισής τους, του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών για τις οποίες καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, για τον προσδιορισμό του ποσοστού της ασφαλιστικής εισφοράς που καταβάλλεται σε περίπτωση προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισής τους, του μηνιαίου εισοδήματος παλαιών και νέων ασφαλισμένων που υπάγονται στην ασφάλιση του τέως Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.), καθώς και για τους αυτοαπασχολούμενους αποφοίτους σχολών ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια με τη μορφή ν.π.δ.δ., για τον προσδιορισμό της ασφαλιστικής τους οφειλής, σε σχέση με το προβλεπόμενο ποσοστό καταβολής εισφορών τους, κατά τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισής τους, του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών για τον υπολογισμό του ποσού της εφάπαξ παροχής μισθωτών και αυτοτελώς απασχολούμενων στον ιδιωτικό
τομέα, για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί έως και την 31-12-2013.

2. α. Παρατείνονται εκ νέου μέχρι τις 28.02.2018 (έληξε 28.02.2017) η κάλυψη από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) για παροχές ασθένειας σε είδος των:
- ασφαλισμένων του τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.,
- ασφαλισμένων του τέως Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (τ. Ο.Α.Ε.Ε.),
- ασφαλισμένων του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, του Τομέα Ασφάλισης Νομικών και του Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών του τέως Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (τ. Ε.Τ.Α.Α.),
- υπερηλίκων ασφαλισμένων του Ο.Γ.Α.,
- ανέργων που αναφέρονται στις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 5 του ν.2768/1999, όπως ισχύει (άνεργοι ηλικίας άνω των 29 μέχρι 55 ετών),
- εργαζομένων της επιχείρησης με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος,
- πωλητών Λαϊκού Λαχείου,
και των μελών των οικογενειών τους υπό τις μνημονευόμενες προϋποθέσεις.

β. Καλύπτονται για τη χρονική περίοδο από 01.03.2017 έως 28.02.2018 από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οι αναβάτες ιπποδρομιών, οι μαθητευόμενοι αναβάτες και οι προπονητές δρομώνων ίππων, καθώς και τα μέλη οικογένειας τους, για παροχές ασθένειας σε είδος χωρίς την προϋπόθεση της συμπλήρωσης απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.

3. Επεκτείνεται, από 1-1-2017, και στους παλαιούς ασφαλισμένους (μέχρι 31-12-1992), ο ισχύον, για τους νέους ασφαλισμένους, τρόπος υπολογισμού των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών για την λήψη εφάπαξ παροχής από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.). (Σήμερα στους παλαιούς ασφαλισμένους εφαρμόζονται οι επιμέρους καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας στο ανωτέρω Ταμείο, όπως αυτές ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016).

Η τροπολογία

Τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις»

Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, αναπροσαρμοζόμενες σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η διαδικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών.

Όπου για την αναγνώριση των πλασματικών αυτών χρόνων ασφάλισης προβλέπεται καταβολή εισφοράς, η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης της εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

«Η ως άνω εισφορά υπολογίζεται επί των συντάξιμων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά το μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς και, εφόσον έχει διακοπεί η απασχόληση, επί των αποδοχών του τελευταίου μήνα απασχόλησης αναπροσαρμοζόμενων σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Ειδικότερα από τον προαιρετικά ασφαλισμένο καταβάλλεται μηνιαίως για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών το συνολικό ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς εργαζόμενου – εργοδότη, στο ύψος που έχει διαμορφωθεί και ισχύει κατά το χρόνο υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση.

Το παραπάνω ποσοστό υπολογίζεται επί του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών επί των οποίων καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την αποχώρηση από την υπηρεσία, αναπροσαρμοζόμενων σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, αναπροσαρμοζόμενες με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, αναπροσαρμοζόμενες κατά τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Όπου για την αναγνώριση των πλασματικών αυτών χρόνων ασφάλισης προβλέπεται καταβολή εισφοράς, η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου πλασματικού χρόνου ασφάλισης της εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

Η παραπάνω εισφορά υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης πριν από την υποβολή της αίτησης εξαγοράς, και εφόσον έχει διακοπεί η απασχόληση, επί των αποδοχών του τελευταίου μήνα απασχόλησης αναπροσαρμοζόμενων κατά νέα ποσοστά αναπλήρωσης».

Για τους μισθωτούς με εισφορά ύψους 4% επί των αποδοχών, η εφάπαξ παροχή αποτελείται από το γινόμενο του εξήντα τοις εκατό (60 %) των αποδοχών, επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, υπέρ του κλάδου επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης έως και την 31.12.2013, με ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού ψηφίου.

Ως αποδοχές για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής νοείται ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος κατά τα πέντε (5) τελευταία πριν από την αποχώρηση εκ της υπηρεσίας του έτη, οι οποίες υπεβλήθησαν σε ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να υπολογίζονται τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας, προσαυξαυνόμενες ετησίως κατά τη μη αρνητική ετήσια μεταβολή μισθών, η οποία υπολογίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ο παραπάνω μέσος όρος αναπροσαρμόζεται ετησίως κατά νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Ειδικότερα, ο μέσος ετήσιος γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εφαρμόζεται από το επόμενος έτος μετά το καταληκτικό της ανωτέρω πενταετίας, έως και το προηγούμενος έτος της αποχώρησης από την υπηρεσία ή την εργασία. Ο σωρευμένος συντελεστής που προκύπτει από τους δείκτες της παρ. 4 του άρθρου 8 (σ.σ. των ποσοστών αναπλήρωσης) δεν μπορεί να είναι μικρότερος από ένα (1)».

Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους με εισφορά ύψους 4%, η εφάπαξ παροχή αποτελείται από το γινόμενο του εβδομήντα πέντε επί τοις εκατό (75%) των αποδοχών επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης έως και την 31.12.2013, με ακρίβεια δευτέρου δεκαδικού ψηφίου. Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους με εισφορά ύψους διάφορου του 4% ή με σταθερό ποσό εισφοράς, το ως άνω ποσοστό (75%) θα αναπροσαρμόζεται αναλογικά ως προς το ύψος της εισφοράς, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα και κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Ως αποδοχές για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής νοείται ο μέσος όρος των αποδοχών κατά τα πέντε (5) τελευταία πριν από την αποχώρησή του έτη, οι οποί ες υπεβλήθησαν σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου, προσαυξαυνόμενες ετησίως κατά τη μη αρνητική ετήσια μεταβολή μισθών, η οποία υπολογίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ο παραπάνω μέσος όρος αναπροσαρμόζεται ετησίως κατά τον τρόπο που προβλέπεται με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Ειδικότερα, ο μέσος ετήσιος γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εφαρμόζεται από το επόμενος έτος μετά το καταληκτικό της ανωτέρω πενταετίας, έως και το προηγούμενος έτος της αποχώρησης από το επάγγελμα ή την εργασία. Ο σωρευμένος συντελεστής που προκύπτει από τους δείκτες της παρ. 4 του άρθρου 8 (σ.σ. νέα ποσοστά αναπλήρωσης) δεν μπορεί να είναι μικρότερος από ένα (1)».

Ειδικότερα ο προαιρετικά ασφαλισμένος μισθωτός καταβάλλει μηνιαίως για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών το συνολικό ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς εργαζόμενου − εργοδότη στο ύψος που έχει διαμορφωθεί και ισχύει κατά το χρόνο υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση.

Το παραπάνω ποσοστό υπολογίζεται επί του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών επί των οποίων καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης, αναπροσαρμοζόμενων κατά τον τρόπο που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 8 του παρόντος».

Για τους αυταπασχολούμενους, το ποσοστό εισφοράς (σ.σ. για τον κλάδο κύριας σύνταξης) με το οποίο βαρύνεται ο προαιρετικά ασφαλισμένος ανέρχεται σε 20% για τους ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει πέντε (5) έτη ασφάλισης.

Η εισφορά προαιρετικής ασφάλισης υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου του μηνιαίου εισοδήματος επί του οποίου καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης αναπροσαρμοζόμενου κατά τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Τα ως άνω ποσοστά υπολογίζονται επί του μηναίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την άσκηση δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Ως ετήσιο εισόδημα των προσώπων που είναι μέλη προσωπικών εταιριών νοείται, για τη δραστηριότητά τους αυτή και για την εφαρμογή του παρόντος, το γινόμενο του πολλαπλασιασμού των συνολικών κερδών της εταιρίας επί του ποσοστού συμμετοχής εκάστοτε μέλους σε αυτή. Σε περίπτωση ζημιών ή μηδενικών κερδών τα μέλη των προσωπικών εταιριών καταβάλλουν εισφορές 26,9% επί του βασικού μισθού ανειδίκευτου άγαμου εργάτη (σ.σ. 586 ευρώ).

Στην περίπτωση των ασφαλισμένων με έως 5 έτη ασφάλισης, το συνολικό ποσό που υπολείπεται του ποσοστού 20% μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κατά τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισης αποτελεί ασφαλιστική οφειλή υπολογιζόμενη επί του μηνιαίου εισοδήματος, σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο, αναπροσαρμοζόμενου με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.

2. Με την προτεινόμενη διάταξη εξειδικεύεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, με την προτεινόμενη διάταξη προστίθεται εξουσιοδοτική διάταξη δυνάμει της οποίας καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η διαδικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών.

3. Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών επί των οποίων υπολογίζεται το ποσό της καταβλητέας εισφοράς για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων των υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα.

4. Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των αποδοχών που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς προαιρετικής ασφάλισης σε περίπτωση υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.

5. Με την παράγραφο 5 ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.

6. Με την παράγραφο 6 ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.

7. Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών επί των οποίων υπολογίζεται το ποσό της καταβλητέας εισφοράς για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

8. Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των αποδοχών των μισθωτών για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής.

9. Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των αποδοχών των αυτοτελώς απασχολούμενων για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής.

10. Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των αποδοχών που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς προαιρετικής ασφάλισης σε περίπτωση μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

11. Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής του εισοδήματος που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς προαιρετικής ασφάλισης σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενων.

12. Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής του εισοδήματος βάσει του οποίου υπολογίζεται η εισφορά των αυτοαπασχολούμενων κάτω της πενταετίας, η οποία αποτελεί ασφαλιστική οφειλή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 39.


Άρθρο ...
Λόγω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών, αλλά πρωτίστως της αναγκαιότητας παροχής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των συμπολιτών μας που υποαπασχολούνται, προβλέπεται με αυτή τη διάταξη η παράταση, μέχρι 28.2.2018, ευνοϊκών διατάξεων που αφορούν τις προϋποθέσεις κάλυψης κοινωνικοασφαλιστικά ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Άρθρο ...
Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ως πόρος του κλάδου εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ, μεταξύ άλλων, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων. Το ποσοστό εισφοράς παλαιών και νέων ασφαλισμένων για τον κλάδο προνοίας ορίζεται στο ποσοστό 4%, υπολογιζόμενο για τους μισθωτούς επί των ασφαλιστέων για τον κλάδο κύριας σύνταξης αποδοχών τους, κατά τα άρθρα 5 και 38 του ν.4387/2016 (Α'85) και για τους αυτοαπασχολούμενους επί του εισοδήματος τους, επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές και για τον κλάδο κύριας σύνταξης, όπως αυτό ειδικότερα προσδιορίζεται βάσει του άρθρου 39 του ν.4387/2016.

Αθήνα, 01.03.2017

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ευτυχία Αχτσιόγλου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Γεώργιος Χουλιαράκης

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Αναστάσιος Πετρόπουλος

«Τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις»

1. Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 2α του άρθρου 8 του ν. 4387/2016 αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, ως εξής: «Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, αναπροσαρμοζόμενες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 4.».

2. Οι παρ. 4, 5 και 6 του άρθρου 8 του ν. 4387/2016 αναριθμούνται, από τότε που ίσχυσε, σε 5, 6 και 7 αντίστοιχα, και από την ίδια ημερομηνία προστίθεται στο ίδιο άρθρο παρ. 4 ως εξής: «4.α. Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατισακής Αρχής. Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ. Κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής εγγύης και Οικονομικών καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η δικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την
αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών».

3. Το τρίτο εδάφιο της περίπτ. β της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4387/2016 αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, ως εξής: «Η ως άνω εισφορά υπολογίζεται επί των συντάξιμων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά το μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς και, εφόσον έχει διακοπεί η απασχόληση, επί των αποδοχών του τελευταίου μήνα απασχόλησης αναπροσαρμοζόμενων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα
στην παρ. 4 του άρθρου 8 του παρόντος».

4. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 4387/2016 αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, ως εξής: « Το ως άνω ποσοστό υπολογίζεται επί του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών επί των οποίων καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την αποχώρηση από την υπηρεσία, αναπροσαρμοζόμενων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 8 του παρόντος».

5. Το τελευταίο εδάφιο της περίπτ. α της παρ. 2 του άρθρου 28 του ν. 4387/2016 αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, ως εξής: «Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, αναπροσαρμοζόμενες κατά τον τρόπο που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 8 του παρόντος».

6. Το τέταρτο εδάφιο της περίπτ. β της παρ. 2 του άρθρου 28 του ν. 4387/2016 αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, ως εξής: «Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, αναπροσαρμοζόμενες κατά τον τρόπο που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 8 του παρόντος».

7. Το τρίτο εδάφιο της περίπτ. γ' της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4387/2016 αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, ως εξής:
«Η ως άνω εισφορά υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης πριν από την υποβολή της αίτησης εξαγοράς, σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις του άρθρου 38 και εφόσον έχει διακοπεί η απασχόληση, επί των αποδοχών του τελευταίου μήνα απασχόλησης αναπροσαρμοζόμενων κατά τον τρόπο που προβλέπεται στην παράνραφο 4 του άρθρου 8 του παρόντος».

8. Το τρίτο, τέταρτο και πέμπτο εδάφιο της υποπερίπτ. αα' της περίπτ. α' της παρ. 4 του άρθρου 35 του ν.4387/2016 αντικαθίστανται ως εξής:
«Ο ως άνω μέσος όρος αναπροσαρμόζεται ετησίως κατά τον τρόπο που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 8 του παρόντος. Ειδικότερα, ο μέσος ετήσιος γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εφαρμόζεται από το επόμενος έτος μετά το καταληκτικό της ανωτέρω πενταετίας, έως και το προηγούμενος έτος της αποχώρησης από την υπηρεσία ή την εργασία. Ο σωρευμένος συντελεστής που προκύπτει από τους δείκτες της παρ. 4 του άρθρου 8 δεν μπορεί να είναι μικρότερος από ένα (1)».

9. Το πέμπτο, έκτο και έβδομο εδάφιο της υποπερίπτ. ββ' της περίπτ. α' της παρ. 4 του άρθρου 35 του ν.4387/2016 αντικαθίστανται ως εξής:
«Ο ως άνω μέσος όρος αναπροσαρμόζεται ετησίως κατά τον τρόπο που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 8 του παρόντος. Ειδικότερα, ο μέσος ετήσιος γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εφαρμόζεται από το επόμενος έτος μετά το καταληκτικό της ανωτέρω πενταετίας, έως και το προηγούμενος έτος της αποχώρησης από το επάγγελμα ή την εργασία. Ο σωρευμένος συντελεστής που προκύπτει από τους δείκτες της παρ. 4 του άρθρου 8 δεν μπορεί να είναι μικρότερος από ένα (1)».

10. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. β' της παρ. 2 του άρθρου 37 του ν.4387/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«Το ως άνω ποσοστό υπολογίζεται επί του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών επί των οποίων καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης, αναπροσαρμοζόμενων κατά τον τρόπο που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 8 του παρόντος».

11. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. γ' της παρ. 2 του άρθρου 37 του ν.4387/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η εισφορά προαιρετικής ασφάλισης υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου του μηνιαίου εισοδήματος επί του οποίου καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, το τελαυταίο δωδεκάμηνο πριν από τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης αναπροσαρμοζόμενου κατά τον τρόπο που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 8 του παρόντος».

12. Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 39 του ν.4387/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«Στην περίπτωση των ασφαλισμένων της περίπτ. β' της παρ. 1 του παρόντος, το συνολικό ποσό που υπολείπεται του ποσοστού 20% μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κατά τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισης αποτελεί ασφαλιστική οφειλή υπολογιζόμενη επί του μηνιαίου εισοδήματος, σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο, αναπροσαρμοζόμενου κατά τον τρόπο που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 8
του παρόντος».

Ασφαλιστική Ικανότητα
1. Στο τέλος της παρ. ΙΑ του άρθρου 31 του α.ν.1846/1951 (Α' 179), όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Οι ασφαλισμένοι του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και τα μέλη οικογένειάς τους, όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 33, για την περίοδο από 1.3.2017 έως 28.2.2018 ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ και καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες ασφάλισης είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.»

2. Στους ασφαλισμένους των περίπτ. A', Β' και Γ' της υποπαρ. Α.3. της παρ. Α' του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014 (Α' 85), της παρ. 7 του άρθρου 30 του ν.4320/2015 (Α'29), καθώς και στα προστατευόμενα μέλη αυτών, παρατείνεται το δικαίωμα παροχών ασθένειας σε είδος μέχρι 28.2.2018 με τις ίδιες προϋποθέσεις που ορίζονται από τις ανωτέρω διατάξεις.

3. Η ασφάλιση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε είδος από τον ΕΦΚΑ των ασφαλισμένων του τ. Ο.Α.Ε.Ε., ηλικίας από 30 έως 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματος τους, έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου δεύτερου του ν. 3845/2010 (Α' 65) και παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι, παρατείνεται μέχρι τις 28.2.2018, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν οφειλές προς τον τ. Ο.Α.Ε.Ε. ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τηρείται η ρύθμιση.

4. Η ασφάλιση από τον ΕΦΚΑ των ανέργων που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2768/1999 (Α' 273), της παρ. 2 του άρθρου 35 του ν. 3996/2011 (Α' 170), της παρ. Α2 του άρθρου 138 του ν. 4052/2012 (Α' 41), της παρ. 3 του άρθρου 75 του ν. 4144/2013 (Α' 88), της παρ. 1Β του άρθρου 18 του ν.4242/2014 (Α' 50) και της παρ. 4 του άρθρου 30 του ν.4320/2015 (Α' 29), παρατείνεται μέχρι την 28.2.2018. Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα αναφερόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2768/1999 και ο Ο.Α.Ε.Δ. υποχρεούται να καταβάλλει την προβλεπόμενη εισφορά στον ΕΦΚΑ.

5. Στο τέλος της παρ. 1Β του άρθρου 31 του α.ν.1846/1951 (Α' 179), όπως ισχύει, προστίθενται εδάφια ως εξής: «Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», καθώς KOL τα μέλη οικογένειάς τους, που αναφέρονται στο άρθρο 33, για την περίοδο από 1.3.2017 έως 28.2.2018 καλύπτονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για παροχές ασθένειας σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση της συμπλήρωσης των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης. Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς και τα μέλη οικογένειάς τους, που αναφέρονται στο άρθρο 33, για την περίοδο από 1.3.2017 έως 28.2.2018 καλύπτονται από τον Ε.Ο.Π.Π.Υ. για παροχές ασθένειας σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση της συμπλήρωσης των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης. Οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς και τα μέλη οικογένειάς τους που αναφέρονται στο άρθρο 33, για τη χρονική περίοδο από 1.3.2017 έως 28.2.2018 καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση της συμπλήρωσης απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.

Οι πωλητές Λαϊκού Λαχείου, οι οποίοι υπάγονται στο κεφάλαιο ΙΓ του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και τα μέλη οικογένειάς τους, που αναφέρονται στο άρθρο 33, για τη χρονική περίοδο από 1.3.2017 έως 28.2.2018 καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος χωρίς την προϋπόθεση της συμπλήρωσης των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.»

6. Στο άρθρο 2 του ν. 4338/2015 (Α' 131) προστίθεται παράγραφος 18 ως εξής:
8. Οι αναβάτες ιπποδρομιών, οι μαθητευόμενοι αναβάτες και οι προπονητές ιώνων ίππων, καθώς και τα μέλη οικογένειας τους, για τη χρονική περίοδο από )17 έως 28.2.2018 καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος χωρίς\την προϋπόθεση της συμπλήρωσης απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.»

Η περίπτ. β' της παρ. 2 του άρθρου 35 του ν.4387/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«β. Τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων. Από 1.1.2017 το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. όλων των παλαιών και νέων ασφαλισμένων ορίζεται σε ποσοστό 4%, υπολογιζόμενο για τους μισθωτούς επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, όπως προσδιορίζονται στα άρθρα 5 και 38, και για τους αυτοτελώς απασχολούμενους επί του εισοδήματος τους, όπως ειδικότερα προσδιορίζεται στο άρθρο 39, εφαρμοζομένου και του άρθρου 98. Κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει το θέμα διαφορετικά καταργείται».

Αθήνα, 01.03.2017
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Ευτυχία Αχτσιόγλου

Σχετικές ειδήσεις