ΕΡΓΑΣΙΑ

Απόλυτη παράνοια: Ατέλειωτα λάθη στον ΕΦΚΑ και υπέρογκες εισφορές, με τους εμπόρους στα «κάγκελα»!

Απόλυτη παράνοια: Ατέλειωτα λάθη στον ΕΦΚΑ και υπέρογκες εισφορές, με τους εμπόρους στα «κάγκελα»!

Στον ΕΦΚΑ δεν φαίνεται να έχουν... αλλάξει και πολλά πράγματα, καθώς συνεχίζονται όχι μόνο τα τεράστια λάθη αλλά και οι δυσλειτουργίες. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) διαμαρτύρεται έντονα για την επικείμενη αλλαγή στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, που φέρεται ως προαπαιτούμενο (prior action) στο κείμενο της συμφωνίας.

ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΤΑΝΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ!

Συνεχίζεται η σύγχυση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι βρίσκονται μπροστά σε παραλείψεις και ανακρίβειες, που παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας δηλώνει ότι «όλα τα προβλήματα σύντομα θα διορθωθούν», οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν άλλη άποψη. Πάντα, η καθημερινότητα και η πράξη χαρακτηρίζουν τις συνθήκες...

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχτηκε την πρόταση των θεσμών για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, με την προσθήκη στο εισόδημα και των εισφορών της προηγούμενης χρονιάς, κάτι που ενδέχεται να «φουσκώσει» τα ειδοποιητήρια που θα αποστέλλονται από τη νέα χρονιά σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Το αποτέλεσμα θα είναι να γίνει ακόμα πιο ασύμφορη η ασφάλισή τους.

Αναφορικά με «την αλλαγή της ασφαλιστικής νομοθεσίας ώστε αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2018 η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους να προσδιορίζεται ως τα μικτά κέρδη της προηγούμενης χρονιάς πριν όμως την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Η βάση υπολογισμού θα μειώνεται προσωρινά κατά 15% το 2018 χωρίς να υπάρχει μείωση μετά το 2018».

Η έμμεση αύξηση των ασφαλίστρων για τους ελευθέρους επαγγελματίες και επιτηδευματίες προέκυψε αιφνιδιαστικά από την απαίτηση των δανειστών να μην αφαιρούνται ως δαπάνες από το εισόδημα οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος. Πρακτικά, αυτό ανατρέπει τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς της ΕΣΕΕ, αφού συγκριτικά με τις εισφορές του 2017 δημιουργούνται νέες επιβαρύνσεις της τάξεως του 18% και 37% για το 2018 και 2019 αντίστοιχα.

Συντάξεις - Παροχές

Πρόβλημα 1ο

Αν και ο νέος ασφαλιστικός νόμος ψηφίστηκε πριν 11 μήνες, ακόμη δεν έχουν εκδοθεί βασικές εγκύκλιοι που αφορούν στην αναγνώριση των πλασματικών χρόνων, την προαιρετική ασφάλιση, τον υπολογισμό του ποσού σύνταξης όταν υπάρχει παράλληλη ασφάλιση, τη διαδοχική ασφάλιση αλλά και τις αναπηρικές συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όταν η θεμελίωση του δικαιώματος απαιτεί αναγνώριση πλασματικών, δεν εκδίδεται ούτε προσωρινή σύνταξη, αφού δεν υπάρχουν σχετικές οδηγίες.

Πρόβλημα 2ο

Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι καθεστώς θα επικρατήσει αναφορά με όσους συνταξιούχους εργάζονται, και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις που επέρχονται στη σύνταξη. Ο ΕΦΚΑ δίνει αντιφατικές απαντήσεις που δημιουργούν σύγχυση.

Πρόβλημα 3ο
Από το άρθρο 11 του νόμου 4387/2016 προβλέπεται η θέσπιση νέων ενιαίων κανόνων για τις αναπηρικές συντάξεις μέχρι 31-12-2016. Παρ΄ ότι από σχετικές επιτροπές, εξ όσων γνωρίζουμε, συντάχθηκε πόρισμα, η νομοθέτηση ενιαίων κανόνων δεν έχει γίνει.

Πρόβλημα 4ο
Από το άρθρο 32 του ίδιου νόμου προβλέπεται η έκδοση Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών ΕΦΚΑ, που θα αφορά στις παροχές ασθένειας σε είδος και χρήμα, που θα πρέπει να ρυθμιστούν με ενιαίο τρόπο. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Έσοδα - Ασφάλιση

Πολλές πτυχές είναι αδιευκρίνιστες, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές τι ακριβώς ισχύει στα «μπλοκάκια», όπως και στους τίτλους κτήσης (αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης). Ειδικά όσο αφορά στους τίτλους κτήσης, δεν έχει εκδοθεί ακόμη εγκύκλιος για το πώς θα καταβάλλονται εισφορές γι’ αυτή την κατηγορία. Στην ασφάλιση των μισθωτών παρά τις ενοποιήσεις δεν υπάρχουν ενιαίοι κανόνες, και διατηρούνται οι εννιακόσιοι διαφορετικοί τρόποι και κατηγορίες ασφάλισης, στις οποίες προστίθενται περίπου 90 νέες κατηγορίες.

Στον ΕΦΚΑ δεν υπάρχουν ενημερωμένες υπηρεσίες ούτε ιδιαίτερα τμήματα ενημέρωσης ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα όσοι προστρέχουν να μην έχουν την απαιτούμενη και απαραίτητη ενημέρωση. Δεν έχει προβλεφθεί η λειτουργία ειδικών τμημάτων, στα οποία οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να απευθυνθούν για διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στα ενημερωτικά ειδοποιητήρια που τους έχουν αποσταλεί ή έχουν αναρτηθεί και τους αφορούν.

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Ένα παράθυρο ευκαιρίας ανοίγει για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, οφειλέτες σε Ασφαλιστικά Ταμεία. Η ψήφιση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ανοίγει τον δρόμο για ρύθμιση έως και σε 150 δόσεις των ασφαλιστικών εισφορών που χρωστούν κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες έως 20.000 ευρώ. Η ρύθμιση αφορά χρέη εργοδοτών, αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών που μέχρι 31/12/16 εκτιμώνται σε 17,5 δισ. ευρώ. Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι και ασφαλιστικά ενήμεροι.

Σύμφωνα με επισημάνσεις του ΚΕΑΟ και τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα έως τα τέλη του 2016 παρατηρείται συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών, καθώς 127.806 οφειλέτες (σχεδόν το 41% των οφειλετών) έχουν οφειλή έως 15.000 € ο καθένας. Το 64,5% των οφειλετών έχουν οφειλή έως 30.000 € ο καθένας.

Το 31% των οφειλετών χρωστάει ποσά μεταξύ 15.000 – 50.000 €. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά 60.889 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 € - 100.000 € (24,3% του τρέχοντος υπολοίπου). Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκ. € (1.159 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 22,6% του υπόλοιπου οφειλών).

«Δεν γνωρίζω πόσοι και πόσο ακόμα έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα αντέξουμε να είμαστε ο «σάκος του μποξ» που δέχεται απανωτά φορολογικά και ασφαλιστικά χτυπήματα; Η ανατροπή στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών μέσα σε λίγους μήνες, τελικά που εντάσσεται στα μέτρα ή τα αντίμετρα του μνημονίου 3plus; Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι τελικά φόρος, δαπάνη ή τρόπος εξόντωσης των μικρομεσαίων της αγοράς;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Σχετικές ειδήσεις