ΕΡΓΑΣΙΑ

«Παγιδεύτηκαν» οι ασφαλισμένοι με βαρέα - Αντιμετωπίζονται σαν να έχουν ένσημα μικτής ασφάλισης!

«Παγιδεύτηκαν» οι ασφαλισμένοι με βαρέα - Αντιμετωπίζονται σαν να έχουν ένσημα μικτής ασφάλισης!

Η νέα εγκύκλιος-«βόμβα» είναι σαφής. Ο ΕΦΚΑ καταργεί την προσαύξηση 0,075% σε όσους έχουν βαρέα ένσημα, έτσι ώστε η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων να βγαίνει εφεξής στη σύνταξη με τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανά περίπτωση.

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 0,075% ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΛΟΓΩ ΒΑΡΕΩΝ

Αλλάξει και επίσημα το καθεστώς χορήγησης της σύνταξης για όσους έχουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Ο ασφαλιστικός νόμος του Γιώργου Κατρούγκαλου θα δίνει σύνταξη στους συγκεκριμένους ασφαλισμένους σαν να είχαν ένσημα μικτής ασφάλισης, παρά το γεγονός ότι για χρόνια πλήρωναν μεγαλύτερη ασφαλιστική εισφορά λόγω των βαρέων! Έτσι, η κατάργηση της προσαύξησης 0,075% είναι δεδομένη.

Με βάση το προηγούμενο ασφαλιστικό καθεστώς, όσοι κατέβαλαν εισφορές ανώτερες από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δηλαδή 0,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη, στον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους υπολογίζονταν και ένας ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον ασφαλιστικής εισφοράς. Αυτό διαφοροποιήθηκε ριζικά. Ο νόμος Κατρούγκαλου (άρθρο 24 Ν. 4445/2016) δεν προβλέπει καμία προσαύξηση σε τρεις κατηγορίες:

1. σε όσους υπάγονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

2. σε όσους υπάγονται σε γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις συνταξιοδότησης ως μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων

3. αλλά και σε όσα πρόσωπα υπάγονται στον Τομέα Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, για τη συνταξιοδότησή τους λόγω γήρατος, σύμφωνα με τις διατάξεις περί βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

Στη «πρέσσα» λοιπόν 180.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, οι οποίοι θα πρέπει να παραμείνουν στην εργασία τους επιπλέον της 35αετίας, ώστε να μπορούν να λάβουν επιπλέον ποσό σύνταξης. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι, «χάνεται» οριστικά και η επιπλέον εισφορά 3,6% που καταβάλλουν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, λόγω των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων.

Σχετικές ειδήσεις