ΕΡΓΑΣΙΑ

Σοκ για τους νέους συνταξιούχους: Στα 500 ευρώ οι οριστικές και όχι σε όσους έχουν διαδοχική!

Σοκ για τους νέους συνταξιούχους: Στα 500 ευρώ οι οριστικές και όχι σε όσους έχουν διαδοχική!

Οι νέοι συνταξιούχοι ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, περιμένοντας κυριολεκτικά στην... ουρά για να πάρουν πενιχρές συντάξεις, μετά από μήνες αναμονής. Δεν ξεχνούν όμως, όσα τούς έταξε ο πρωθυπουργός και αντί για 13η σύνταξη και αυξήσεις, προσφέρει» μόνο «ψαλιδίσματα»!

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΝΩ ΥΠΟΣΧΟΤΑΝ 13Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΕΛΙΚΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ... ΕΘΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ 384 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΨΙΛΑ!

Έκανε «το άσπρο μαύρο». Μοίρασε φρούδες υποσχέσεις και παροχές που ήξερε εξαρχής ότι δεν είχαν αντίκρισμα. Στα αυτιά των συνταξιούχων ακόμα αντηχούν όσα δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Φεβρουάριο του 2015 -και όχι μόνο-. Ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι «δεν θα αυξάνονταν τα όρια ηλικίας, δεν θα μειώνονταν οι κύριες συντάξεις, δεν θα έχανε η πλειοψηφία των απόμαχων της δουλειάς από τις επικουρικές τους ούτε ένα ευρώ και θα προστατεύονταν όσοι ελάμβαναν συντάξεις έως 1.300 ευρώ».

Σήμερα, Ιούνιος 2017, και οι μαζικές περικοπές των συντάξεων -κύριων και επικουρικών- είναι γεγονός. Τα περήφανα γηρατειά καλούνται να ζήσουν με αποδοχές που μόνο αξιοπρεπείς δεν χαρακτηρίζονται. Οι παλαιοί συνταξιούχοι έχουν χάσει σχεδόν τα πάντα. Έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες περικοπές, από το ΕΚΑΣ, τις έντεκα -τουλάχιστον- μειώσεις στις κύριες συντάξεις (συνυπολογίζοντας βέβαια και τα ψαλιδίσματα που έφεραν οι νόμοι του Λοβέρδου-Κουτρουμάνη), το μεγάλο ποσοστό μειώσεων στις επικουρικές, τα εφάπαξ, τα μερίσματα μέχρι και τα επιδόματα που μέρα με τη μέρα χάνονται.

Οι νέοι συνταξιούχοι αφενός δεν γνωρίζουν ακριβώς το τελικό ποσό της σύνταξης που θα καταλήξει στην τσέπη τους καθώς τα ισχνά ποσοστά αναπλήρωσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, αφετέρου όσοι υπέβαλαν τις αιτήσεις για την συνταξιοδότησής τους μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (13/5/2016) περιμένουν κυριολεκτικά στην... ουρά μέχρι να εκκαθαριστούν! Τώρα πώς ζουν αυτοί οι συνταξιούχοι χωρίς εισόδημα είναι ένα άλλο θέμα...

«Ξεπάγωσαν» 2.000 κύριες συντάξεις!

Μετά από ένα χρόνο, έγινε το θαύμα! Από τις 60.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου του 2016 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, εκκαθαρίστηκε μόλις το 3,33%! Και το παράδοξο δεν είναι μόνο ότι εκκαθαρίστηκε ένα ελάχιστο ποσοστό από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν, αλλά και ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκκαθαρίσεων είναι συντάξεις-«πείνας» που δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων και οι μειώσεις του νέου ασφαλιστικού νόμου -με τις προσθήκες- που ενσωματώθηκαν στις αποδοχές της τρίτης ηλικίας φέρνουν πενιχρά εισοδήματα στους νέους συνταξιούχους που δούλευαν μια ζωή για να έχουν αξιοπρεπή γεράματα.

Ιδιαίτερη προσοχή όμως για τους νέους συνταξιούχους. Μην ενθουσιάζονται επειδή «ξεκλείδωσαν» μερικές αιτήσεις οριστικής σύνταξης. Στο τέλος του μήνα θα λάβουν πενιχρές συντάξειςόσοι ελάμβαναν υψηλές προσωρινές, και αυτό γιατί θα αφαιρεθεί από την οριστική τους σύνταξη η προσωρινή που έπαιρναν στο μεσοδιάστημα. Επίσης, οι πρώτες εκκαθαρίσεις που έγιναν αφορούν σε συνταξιούχους που δεν έχουν διαδοχική ασφάλιση, και είναι κυρίως του ΙΚΑ και του Δημοσίου.

Σχετικές ειδήσεις