ΕΡΓΑΣΙΑ

«Στο ίδιο έργο θεατές»: Πρεμιέρα για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές να... σερβίρουν μειώσεις!

«Στο ίδιο έργο θεατές»: Πρεμιέρα για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές να... σερβίρουν μειώσεις!

Όπως όλα δείχνουν, οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της βδομάδας, ενώ αναμένεται να επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Και η ιστορία επαναλαμβάνεται... Επιστρέφουν σήμερα, Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, οι Θεσμοί για να θέσουν επί τάπητος τον νέο γύρο των απαιτήσεών τους και να κάνουν ακόμη δυσκολότερη τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού πρώτα «εξ αποστάσεως» συζήτησε τα βασικά θέματα μαζί τους, τώρα καλείται είτε να δεχτεί τους όρους των σκληρών διαπραγματευτών, είτε να φέρει στο τραπέζι αντίμετρα που όμως θα έχουν τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα με όσα επιδιώκουν εκείνοι. Το «μενού» των απαιτήσεων περιλαμβάνει αρκετά ζητήματα. Και δεν είναι η πρώτη φορά στην «ιστορία» των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, που καλλιεργείται ένα κλίμα ότι, «οι Θεσμοί έρχονται για να λυθούν θέματα που είναι σε εκκρεμότητα», ενώ επί της ουσίας λαμβάνονται και νέες επώδυνες αποφάσεις.

Στο στόχαστρο των απαιτήσεων των Θεσμών -τουλάχιστον σε αυτόν τον γύρο των συζητήσεων- είναι τόσο τα οικογενειακά επιδόματα και οι συντάξεις, όσο και η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ αλλά και η νέα ρύθμιση οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για χρέη στα ταμεία. Η εβδομάδα αρχίζει δύσκολα για την «κυρία» του Υπουργείου Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, που καλείται να διαχειριστεί θέματα όπως, η τροποποίηση του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις, η κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών, οι αλλαγές του ποσοστού συμμετοχής για μία απεργιακή κινητοποίηση, τα ζητήματα με τις συντάξεις χηρείας που πλήττουν χιλιάδες συζύγους που «μένουν πίσω», αλλά και η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ που μοιάζει με «βαρέλι χωρίς πάτο...»

Οι δανειστές αναφορικά με την πορεία των εσόδων του Ενιαίου Φορέα δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους, καθώς περίμεναν ότι οι αριθμοί θα έπαιρναν την ανιούσα από την αλλαγή στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Ταυτόχρονα, ζητούν πλέον επιτακτικά να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο ώστε να προσδιοριστεί η προσωπική διαφορά. Αυτό μαθηματικά οδηγεί σε νέες μειώσεις και περικοπές στις συντάξεις, και μάλιστα επί του πρακτέου...

Ελληνική πλευρά και δανειστές -βάσει και των εξ αποστάσεων συζητήσεων και πιθανότατα και συμφωνιών- θεωρούν ότι είναι εφικτό να έχει κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τα Χριστούγεννα. Παρόλα αυτά, το χρονικό όριο τίθεται στον ερχόμενο Φεβρουάριο. Αυτό καθώς θα πρέπει να υπάρξει χρόνος μέχρι την τελική αξιολόγηση του προγράμματος το οποίο λήγει στις 20 Αυγούστου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, δυσκολίες και «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση θα φέρει σίγουρα το θέμα της ΔΕΗ, ενώ και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δεν είναι στα συν της ελληνικής κυβέρνησης.

Σχετικές ειδήσεις