ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Χουριέτ: Σε τιμή «ευκαιρίας» τα ελληνικά πλοία

Χουριέτ: Σε τιμή «ευκαιρίας» τα ελληνικά πλοία

Κάλεσμα σε Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ελληνική ναυτιλία απηύθυνε ο Γεράσιμος Αγούδημος, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» επικαλείται δηλώσεις του κ. Αγούδημου, σύμφωνα με τις οποίες ο γνωστός Έλληνας εφοπλιστής ενθαρρύνει Τούρκους επενδυτές να αγοράσουν ελληνική πλοία, καθώς λόγω κρίσης οι τιμές τους έχουν μειωθεί κατά 50%.

Κατά την εφημερίδα, ο κ. Αγούδημος υποστηρίζει ότι κάποιοι Έλληνες εφοπλιστές είναι έτοιμοι να πουλήσουν πλοία αξίας 80.000 και 100.000 ευρώ στη μισή τιμή εξαιτίας της αδυναμίας τους να αποπληρώσουν δάνεια.

Οι δηλώσεις του κ. Αγούδημου περιέχονται σε σημείωμα του υπουργείου Ναυτιλίας της Τουρκίας προς τα αντίστοιχα επιμελητήρια της Τουρκίας, υποστηρίζει η Hurriyet.

Το τουρκικό υπουργείο τονίζει επίσης στο σημείωμα ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τις τουρκικές εταιρείες είτε να εξαγοράσουν κάποια ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία είτε κάποιο πλοίο που εκτελεί συγκεκριμένη γραμμή, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan.

Σε πρόσφατη συνάντηση του κ. Αγούδημου με εκπροσώπους του τουρκικού υπουργείου, ο Έλληνας εφοπλιστής πρότεινε τις γραμμές Αϊβαλί-Μυτιλήνη-Θεσσαλονίκη και Σμύρνη-Τσεσμέ-Πειραιάς ως αξιοποιήσιμες. Επίσης, τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Ηγουμενίτσας θα μπορούσαν να προσφέρουν εμπορική σύνδεση στην Τουρκία με την Ευρώπη.

Το τουρκικό υπουργείο προτείνει την εξαγορά ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων από τις άμεσες επενδύσεις, ώστε να ξεπεραστούν πιο εύκολα «τεχνητά εμπόδια».