ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Έκκληση για το διατηρητέο σκάφος «Φανερωμένη»

Έκκληση για το διατηρητέο σκάφος «Φανερωμένη»

Είκοσι χιλιάδες ευρώ ζητά ο Δήμος Γλυφάδας για τέλη ελλιμενισμού του παραδοσιακού σκάφους «Φανερωμένη», που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού.


Το σκάφος είχε απαλλαγεί από λιμενικές εισφορές το 1996 από την προηγούμενη δημοτική αρχή και του είχε δοθεί συγκεκριμένη θέση φύλαξης στη μαρίνα. Ωστόσο, σήμερα ο δήμος Γλυφάδας ζητεί από τον ιδιοκτήτη της «Φανερωμένης» την καταβολή του ποσού των 20.000 ευρώ.

«Οι μαρίνες του δήμου διέπονται από έναν κανονισμό λειτουργίας, στον οποίο δεν προβλέπεται η παραχώρηση τέτοιου είδους θέσης και απαλλαγής τελών για ένα παραδοσιακό σκάφος και παρανόμως η προηγούμενη δημοτική αρχή πήρε μια τέτοια απόφαση» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Γλυφάδας Ευστάθιος Γεωργούλας. Σημείωσε επίσης ότι η χρέωση του δήμου δεν αφορά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τα τελευταία πέντε έτη για τα οποία ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης σκάφους έχει ενημερωθεί προφορικά.

Στην υπόθεση παρενέβη ο εν αποστρατεία υποναύαρχος του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής και πρόεδρος του πολιτιστικού Ομίλου Φίλων Παραδοσιακών Σκαφών, Νίκος Καβαλιέρος, ο οποίος απηύθηνε έκκληση προς τον δήμο να επανεξετάσει την απόφασή του, προκειμένου να μην καταλήξουν τέτοια σκάφη στις χωματερές.

Ο κ. Καβαλιέρος πρόσθεσε, επίσης, ότι «έως σήμερα η πολιτεία δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τα παραδοσιακά σκάφη και ο όμιλος των παραδοσιακών σκαφών θα ζητήσει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, όπως υποστήριξε, εκεί λειτουργούν όλοι οι θεσμοί και υποχρεώσεις των φορέων για τη διάσωση και διατήρηση των παραδοσιακών σκαφών».

Σημειώνεται ότι λόγω εφαρμογής ευρωπαϊκής οδηγίας για την απόσυρση αλιευτικών σκαφών έναντι αμοιβής, πολλά παραδοσιακά σκάφη ανεκτίμητης ναυπηγικής άξιας καταστράφηκαν, ενώ όσα έχουν απομείνει κινδυνεύουν με αφανισμό.

Όπως καταγγέλλει ο Όμιλος Φίλων Παραδοσιακών Σκαφών, από το 1991 που εφαρμόζεται η οδηγία, έχουν διαλυθεί περίπου 10.000 παραδοσιακά ξύλινα σκάφη και το ξύλινο καΐκι, το τρεχαντήρι, το καραβόσκαρο, το πέραμα, μόνο ως ανάμνηση θα υπάρχουν.