ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το περιστατικό με το πλοίο «Mare» (pics)

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το περιστατικό με το πλοίο «Mare» (pics)

Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος / Ελληνικής Ακτοφυλακής, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό της εγκατάλειψης του πλοίου «MARE», ανοικτά των Χανίων.

«Ο Πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου «MARE» σημαίας Αγίου Βικεντίου, με πέντε αλλοδαπούς μέλη πληρώματος, πρωινές ώρες χθες (Τρίτη 13/1), και ενώ το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Χανίων, και συγκεκριμένα στην περιοχή ''ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ'' σε απόσταση 1,15 ν.μ. από την πλησιέστερη ακτή, δήλωσε εγκατάλειψη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή (βόρειοι άνεμοι 9 bf).

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από Τουρκία με προορισμό την Τυνησία έμφορτο με 800 τόνους χύδην φορτίο και 400 τόνους συσκευασμένο ορυκτό άστριος (feldspar).

Άμεσα, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), δόθηκε εντολή να σπεύσει στην περιοχή εναέριο μέσο, οπότε απογειώθηκε ελικόπτερο του Π.Ν. (Sikorsky), ενώ επί της ακτής μετέβησαν περιπολικό όχημα Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και οχήματα της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ.

Στην πρώτη επιχείρηση διάσωσης ο Πλοίαρχος αναίρεσε το αίτημα εγκατάλειψης, πλην όμως από ΕΚΣΕΔ εδόθη εντολή παραμονής του ελικοπτέρου σε άμεση ετοιμότητα στο αεροδρόμιο Σούδας.

Πλοίαρχος αιτήθηκε εκ νέου εγκατάλειψη πλοίου, απογευματινές ώρες, με αποτέλεσμα όλα τα μέλη του πληρώματος να διασωθούν από ανωτέρω ελικόπτερο, και αφού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Σούδας, διεκομίσθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων για προληπτικούς λόγους.

Το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή και επιτηρείται δια ξηράς από δυνάμεις Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Εξελίξεις για το περιστατικό θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου.»

*Φωτογραφίες από HCG

Σχετικές ειδήσεις