ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Συνέδριο Ναυτιλίας 3rd Maritime Trends Conference

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Συνέδριο Ναυτιλίας 3rd Maritime Trends Conference

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3rd Maritime Trends Conference, το οποίο διοργανώθηκε στις 09 Μαΐου 2015, από τον κορυφαίο ταξιδιωτικό οργανισμό Marine Tours με την ακαδημαϊκή υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πειραιώς- Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών.

Το συνέδριο με τίτλο "Trends in Crew Management" είχε στόχο του την επιμόρφωση των επαγγελματιών της Ναυτιλίας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και τις ιδιαίτερες προκλήσεις στο δυναμικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της Ναυτιλίας.

Το θεσμό τίμησαν με την παρουσία τους περισσότερα από 230 στελέχη από 103 ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς και πλήθος διακεκριμένων εκπροσώπων της ευρύτερης ναυτιλιακής κοινότητας.

Ο διεπιστημονικός χαρακτήρας του συνεδρίου καθώς και οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών οδήγησαν σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα αλλά και σε γόνιμους προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον της ναυτιλίας.

Στα πλαίσια του πρώτου πάνελ του συνεδρίου, ο κ. Panagiotis G. Avgerinos, Dry Cargo Chartering Broker at Barry Rogliano Salles (BRS), ανέπτυξε τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στην αγορά μεταφοράς εμπορευμάτων, επισημαίνοντας την ιδιαιτέρως θετική πορεία της αγοράς υγρού φορτίου και τις ευοίωνες προοπτικές της για το μέλλον, σε αντίθεση με την αγορά του ξηρού φορτίου η οποία εμφανίζει πρωτοφανή κάμψη και φέρνει στη μνήμη εικόνες από τη περίοδο 1986-1987, μία γκρίζα περίοδο για τη Ναυτιλία.

Στον πυρήνα της ομιλίας του κ.Theodore Chouliaras, President of the Shipping Finance Consultants UPMARITIME LONDON Ltd., βρέθηκε η επίδραση των γεωπολιτικών παραγόντων στον τρόπο λειτουργίας του παγκόσμιου εμπορίου καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν οι κεφαλαιαγορές τη χρηματοδότηση της Ναυτιλίας παγκοσμίως.

Στο δεύτερο πάνελ, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κ. Stephen Askins, Tatham-Macinnes LLP, σχετικά με τις σύγχρονες απειλές κατά της ασφάλειας του πλοίου όπως η κλοπή φορτίου και η απαγωγή, παρουσιάζοντας τα βασικότερα χαρακτηριστικά των πλέον επισφαλών περιοχών της Νιγηρίας, της Σομαλίας, της Υεμένης και της Λιβύης. Αναφέρθηκε επίσης σε τρόπους κάλυψης των πλοίων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως επίθεση στο πλοίο, και ανέδειξε τα σημεία-κλειδιά στα οποία θα πρέπει να εστιάσει μία εταιρία διαχείρισης στόλου ώστε να εξασφαλίσει τα πλοία έναντι τέτοιων κινδύνων.

Το κρείσσονος σημασίας ζήτημα της καλής υγείας εν πλω αναπτύχθηκε από την ομιλήτρια κα Vivian Andria, Managing Director at Med Solutions International, η οποία επεσήμανε την καταλυτική σημασία της πρόληψης για την κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση των ιατρικής φύσης προβλημάτων που προκύπτουν εν πλω αλλά και τα ευεργετικά αποτελέσματα που επιφέρει τόσο στην ψυχολογία των ναυτικών όσο και στα ταμεία των ναυτιλιακών εταιριών, η αντιμετώπιση εν πλω προβλημάτων που δεν απαιτούν διακομιδή του ασθενούς σε νοσοκομείο.

Στην τελευταία ομιλία του πάνελ, η κα Helena Athoussaki, Chief Strategist and CEO IMAREM, αναφέρθηκε στο ενεργειακό αποτύπωμα των πλοίων, το οποίο - συγκριτικά με τα άλλα μέσα μεταφοράς - είναι ιδιαιτέρως ήπιο. Παράλληλα επεσήμανε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η άρτια εκπαίδευση του πληρώματος για την εξοικονόμηση ενέργειας εν πλω, η οποία δεν έχει θετικά αποτελέσματα μόνο για το περιβάλλον αλλά και απτά θετικά οικονομικά αποτελέσματα για τις ίδιες τις ναυτιλιακές εταιρίες.

Ο εκπρόσωπος της Etihad Airways, κ. David Granville, Sales Opportunities Manager, κατέθεσε την πολύτιμη πείρα του αναφορικά με την άριστη εξυπηρέτηση πελατών. Η εν λόγω αεροπορική εταιρεία έχει εντρυφήσει στα ταξίδια στελεχών προσφέροντας εδώ και χρόνια ταξιδιωτικές εμπειρίες που εστιάζουν στην άνεση, την πολυτέλεια και βεβαίως την ασφάλεια των ταξιδιωτών και όλα αυτά με ισορροπημένα κοστολόγια για την εταιρία και περιορισμένες επιβαρύνσεις για το περιβάλλον.

Στα πλαίσια του τελευταίου πάνελ, οι σύνεδροι ενημερώθηκαν από τον κ.Phil Parry, Chairman of Spinnaker Global Ltd, επί εναλλακτικών εργαλείων και τεχνικών κατάλληλων για την κινητοποίηση των πληρωμάτων. Τονίσθηκε ιδιαιτέρως ότι ο αυξημένος μισθός δεν αρκεί για την αύξηση της αποδοτικότητας τους η οποία μόνον στα πλαίσια μίας συνολικής στρατηγικής διαχείρισης ανθρώπινου πόρου μπορεί να επιτευχθεί.

Ακολούθησε η ομιλία της Dr. Fani L. Sakellariadou, η οποία παρουσίασε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στα Ναυτιλιακά, και τόνισε τη σημασία που έχει η μόρφωση και επιμόρφωση των στελεχών για την ευδόκιμη πορεία της καριέρας τους.

Το συνέδριο έκλεισε τις εργασίες του με την ομιλία του κ. Dimitrios Spyropoulos, Captain (Eng) HN (Ret), ο οποίος ανέπτυξε τις δύο βασικότερες Σχολές που έχουν διαμορφωθεί σχετικά με την αντιμετώπιση ψυχολογικών θεμάτων των πληρωμάτων εν πλω καθώς και το αντίστοιχο κόστος αυτών. H πρώτη Σχολή εστιάζει στη κατηγοριοποίηση των προβλημάτων και στην εφαρμογή ορθών πρακτικών για κάθε κατηγορία και η δεύτερη Σχολή αντιμετωπίζει κάθε πρόβλημα εξατομικευμένα αναζητώντας τη βέλτιστη μοναδική λύση για αυτό. Παράλληλα παρουσίασε ενδιαφέροντα εργαλεία αποτίμησης των επιδόσεων του πληρώματος όπως το performance matrix και τόνισε τη σημασία που έχει για την ανάπτυξη μίας ναυτιλιακής εταιρείας η επένδυση στα στελέχη της.

Σημαντική στιγμή του συνεδρίου αποτέλεσε η κλήρωση που έλαβε χώρα με αντικείμενο την υποτροφία για την παρακολούθηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος "MSc in Shipping" στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς-Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών. Νικητής της κληρώσεως αναδείχθηκε η εταιρία "Prime Marine Management Inc".