ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «έφοδος» στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Νέα «έφοδος» στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Μια τελική προσπάθεια να σωθεί τουλάχιστον η παρτίδα του 2012 θα γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα από το υπουργείο Οικονομικών.

Έχοντας υπόψη ότι η φοροδοτική ικανότητα έχει όριο, αλλά γνωρίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι άμεσης συγκέντρωσης εσόδων, στο οικονομικό επιτελείο έχουν επεξεργασθεί ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει άντληση 4 δις ευρώ, μόνο από τα ακίνητα, στο 12μηνο που έρχεται.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η επιτάχυνση των διαδικασιών για τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το 2010, που θα γίνει μέσα στην άνοιξη, η αποστολή, μέσα στον Ιανουάριο, των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το ΕΤΑΚ του 2009, η είσπραξη του ενιαίου τέλους ακινήτων για το 2012 και βεβαίως ο ΦΑΠ του 2011, ο οποίος θα αποσταλεί στους υπόχρεους μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Εκτιμάται ότι απ' όλα τα παραπάνω, το δημόσιο θα μπορέσει να πλησιάσει το στόχο των 4 δις ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, θα δοθεί μάχη, προκειμένου η αναμενόμενη απόκλιση να μην είναι μεγάλη ή τουλάχιστον τόσο μεγάλη όσο φέτος, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, προιόντος του χρόνου, στο οικονομικό επιτελείο γίνεται κατανοητό ότι δεν θα μπορούν για πολύ καιρό ακόμα, με παρόμοιες «εφόδους» σε ιδιοκτήτες ακινήτων κι άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, να περιμένουν να πιάσουν στόχους.

Το παραδέχονται οι ίδιοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, ότι αν δεν δοθεί έμφαση στη μείωση των δαπανών, η σημερινή οριακή κατάσταση δεν θα μπορεί να διασωθεί για πολύ καιρό ακόμα με βάση την αύξηση και μόνο των εσόδων. Η οποία, από κάποια στιγμή και μετά θα καταστεί σχεδόν αδύνατη, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας των φορολογουμένων.