ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική χρεοκοπία χωρίς χάος στις αγορές πιθανολογεί το Reuters

Ελληνική χρεοκοπία χωρίς χάος στις αγορές πιθανολογεί το Reuters

Μάχη με το χρόνο δίνει η Ελλάδα, που για να αποφύγει τη χρεοκοπία θα πρέπει να προλάβει να πετύχει συμφωνία με τους ιδιώτες και να πληρώσει το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου.

«Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα», τονίζει σε δημοσίευμά του το Reuters. Το πρακτορείο υποστηρίζει ότι οι αγορές θα έβλεπαν «με καλό μάτι» μια ελεγχόμενη χρεοκοπία, αρκεί η χώρα μας να μην οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, η οποία δυνητικά θα οδηγούσε στο τέλος του ευρώ.

«Οι άνθρωποι συχνά ρωτάνε εάν η Ελλάδα πρόκειται να χρεοκοπήσει. Η Ελλάδα ήδη χρεοκοπεί» τόνισε ο Ρίτσαρντ ΜακΓουάιρ, της ολλανδικής Rabobank.

Σύμφωνα με το Reuters, μια ελεγχόμενη χρεοκοπία θα ενεργοποιούσε τα CDS. Όταν η Lehman Brothers κατέρρευσε, προκλήθηκε πανικός στην αγορά, λόγω των ανησυχιών ότι για την αποπληρωμή των CDS θα απαιτούνταν 400 δισ. δολάρια. Τα ποσά που τελικώς πληρώθηκαν ήταν σχετικά μικρά, ενώ σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, θα είναι ακόμη μικρότερα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εταιρεία εκκαθάρισης Depositary Trust Clearing Corporation, τυχόν ενεργοποίηση των CDS για την Ελλάδα, θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να πληρωθούν ασφάλιστρα το πολύ μέχρι 3,34 δισ. δολαρίων.

Πάντως, ο Μαρκ Όστγουαλντ, στρατηγικός αναλυτής της Monument Securities υποστηρίζει ότι εκτίμηση της αγοράς είναι ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Ωστόσο διευκρινίζει ότι η χρεοκοπία θα «πουληθεί» ως ελεγχόμενη, με αποτέλεσμα τυχόν ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα προκαλέσει σοκ.

Κοινή είναι η εκτίμηση των επενδυτών ότι τυχόν άτακτη χρεοκοπία θα περάσει το μήνυμα ότι οι πολιτικοί έχασαν κάθε έλεγχο του ευρώ, με αποτέλεσμα οι αγορές να επιτεθούν σε άλλες αδύναμες χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία).