ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πιο μαλακή η Μέρκελ για την Ελλάδα»

«Πιο μαλακή η Μέρκελ για την Ελλάδα»

Ελλάδα και Ευρώπη βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Άνγκελα Μέρκελ «ήταν πιο μαλακή, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία με τους πρωθυπουργούς Μ. Μόντι και Λ. Παπαδήμο», ενώ δήλωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να πείσω τον Σόϊμπλε», φέρεται να δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τον Μάριο Μόντι και τον Λουκά Παπαδήμο.

Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός φέρεται ότι δεν επανέλαβε τη θέση του περί υπερβολικών θυσιών που ζητούνται από την Ελλάδα, καθώς ήθελε να αποφύγει να προκαλέσει εκνευρισμό στη γερμανίδα καγκελάριο.

Συνεργάτες του Μάριο Μόντι επισημαίνουν ότι η τηλεδιάσκεψη, που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της ιταλικής πλευράς «ήταν μια σημαντική εξέλιξη, διότι η 'Αγκελα Μέρκελ, έως τώρα, δεν είχε κάνει ποτέ κάτι μετά από αίτημα και προτροπή Ευρωπαίου συναδέλφου της».

Την ίδια ώρα, στον ιταλικό τύπο διατυπώνεται η εκτίμηση ότι «το Βερολίνο, το Παρίσι και η Ρώμη, θα έβλεπαν ευνοϊκά τη δημιουργία μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών και στην Ελλάδα, που να έχει, ως σημείο αναφοράς, την κυβερνητική εμπειρία του Μάριο Μόντι».