ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικό τελεσίγραφο στον Ολάντ για το δημοσιονομικό σύμφωνο

Γερμανικό τελεσίγραφο στον Ολάντ για το δημοσιονομικό σύμφωνο

Το δημοσιονομικό σύμφωνο δεν θα χαλαρώσει διαμηνύει το Βερολίνο στον υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Μία ημέρα πριν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Φόλκερ Κάουντερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στην γερμανική «Neue Osnabrücker Zeitung» ότι «το δημοσιονομικό σύμφωνο δεν πρέπει να χαλαρώσει», ακόμη κι αν η Γαλλία αποκτήσει νέο πρόεδρο.

Παρότι ο Ολάντ έχει δεσμευτεί ότι θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί το σκληρό πλαίσιο του δημοσιονομικού συμφώνου καθώς κι ότι θα παλέψει για ανάπτυξη στον Ευρωπαϊκό Νότο, ο Κάουντερ σημείωσε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και της Ισπανίας δεν είναι καινούριο ζήτημα. «Η καγκελάριος έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι θέλει να χρησιμοποιήσει πιο ευρέως τα υπάρχοντα διαρθρωτικά κεφάλαια της ΕΕ. Δεν θα υπάρξουν νέα δημόσια προγράμματα για την προώθηση της ανάπτυξης, όπως ζητούν οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες ή ο Φρανσουά Ολάντ» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Φρανκ Βάλτερ-Στάινμάϊερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, σε δηλώσεις του στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου WAZ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ολάντ, εάν εκλεγεί, «θα συνεργαστεί με τη Γερμανία» και θα δείξει ρεαλισμό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.