ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το …έπαθλο των 31 δισ. ευρώ και πως θα κερδηθεί

Το …έπαθλο των 31 δισ. ευρώ και πως θα κερδηθεί

Περίπου 31 δισ. ευρώ θα πρέπει κανονικά να έρθουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα με τους θεσμικούς πιστωτές της για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αρχές Αυγούστου για την ακρίβεια, αναμένεται μια από τις γενναιότερες «ενέσεις» ρευστότητας στην ελληνική αγορά, υπό την προϋπόθεση όμως ότι και η Αθήνα θα έχει τακτοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις, με σημαντικότερη όλων την περίπτωση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το οποίο, ως γνωστόν, προβλέπει τα γνωστά σκληρά μέτρα των 11,5 δισ., ευρώ, που μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για απολύσεις από το δημόσιο, για λουκέτα σε κρατικές επιχειρήσεις και βεβαίως για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Συνεπώς, «ιδού το τυράκι ιδού και η φάκα». Η Ελλάδα, στις 15 Μαΐου, θα πάρει την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος, που έχει συμφωνήσει και εφαρμόζει.

Το ύψος της υπολογίζεται σε κάτι παραπάνω από 5 δισ. ευρώ. Με τα λεφτά αυτά, θα πληρώσει κάποιες από τις τρέχουσες υποχρεώσεις της, όπως η πληρωμή μισθών και συντάξεων και η κάλυψη ορισμένων ομολογιακών λήξεων που έχει. Μετά για να έχει να περιμένει την επόμενη μεγάλη δόση των αρχών Αυγούστου, θα πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο των μέτρων του νέου Μεσοπρόθεσμου.

Αν η χώρα οδηγήσει τις εξελίξεις σε αναθεώρηση και επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου 2, τότε η προεργασία που έχει γίνει μέχρι σήμερα (από το ΚΕΠΕ και όχι μόνο) μάλλον τινάζεται στον αέρα. Όμως αυτή είναι η μικρότερη επίπτωση όλων. Η σημαντικότερη θα έχει να κάνει με την διασφάλιση της ομαλής ροής της τριμερούς βοήθειας. Θα υπάρξει ή στην πραγματικότητα και πάλι όλα απειλούνται;

Προς το παρόν, απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν φαίνεται κανείς ικανός να δώσει.