ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανία: Σήμερα το ευρωπαϊκό «ok» για το δάνειο των 100 δισ. ευρώ

Ισπανία: Σήμερα το ευρωπαϊκό «ok» για το δάνειο των 100 δισ. ευρώ

Τη συμφωνία για τη χορήγηση δανείου έως 100 δισ. ευρώ στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών της αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, το ακριβές ποσό του δανείου θα καθορισθεί πιθανότατα το Σεπτέμβριο.

Σήμερα αναμένεται να εγκρίνουν οι υπουργοί της Ευρωζώνης τη συμφωνία για τη χορήγηση δανείου έως 100 δισ. ευρώ στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών της.

Στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν το μεσημέρι, οι υπουργοί των 17 κρατών - μελών αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα μακροσκελές μνημόνιο κατανόησης (memorandum of understanding, MOU) με την Ισπανία, που θα καθορίζει τους όρους της βοήθειας, η εκταμίευση της οποίας θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013.

Το ακριβές ποσό του δανείου θα καθορισθεί πιθανότατα το Σεπτέμβριο. Τα κεφάλαια που θα χρειαστεί η χώρα θα καθοριστούν από τα αποτελέσματα διεξοδικών ελέγχων στον τραπεζικό της τομέα, ο οποίος επιβαρύνεται από επισφαλή δάνεια στην αγορά ακινήτων.

«Ο προγραμματισμός είναι να υποστηριχθεί επισήμως το ως έχει», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη. «Όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν αργότερα στο έτος, με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests) για κάθε μία τράπεζα τον Σεπτέμβριο να αποσαφηνίζουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και να ανοίγουν τον δρόμο για τα προγράμματα αναδιάρθρωσης (των τραπεζών) που πρέπει να σχεδιασθούν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που επισυνάπτεται στο μνημόνιο», πρόσθεσε.