ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανία: Νέο ρεκόρ ανεργίας

Ισπανία: Νέο ρεκόρ ανεργίας

Σχεδόν τα 5,7 εκατομμύρια έχει φτάσει ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το οποίο αναλογεί σε ποσοστό 24,63%.

Οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται παρότι συνήθως η έναρξη της τουριστικής περιόδου ενισχύει την απασχόληση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Καθώς αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε, με 5.693.100 άτομα στην ανεργία στα τέλη Ιουνίου, παρόλα αυτά ο ρυθμός αύξησης βραδύτερο σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Η Ισπανία είχε στα τέλη Μαρτίου ποσοστό ανεργίας 24,44%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, 53.500 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου έναντι 365.900 το πρώτο τρίμηνο.

Η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών ανήλθε στο 53%.

Η Ισπανία έχει 1,7 εκατομμύριο νοικοκυριά με όλα τα μέλη της οικογένειας να είναι στην ανεργία, δηλαδή 9.300 νοικοκυριά περισσότερα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Η κακή αυτή είδηση προστίθεται στην πιθανή επιδείνωση της ύφεσης, της οποίας τα προσωρινά στοιχεία θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα: σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ισπανίας, οι οποίες επιβεβαιώνονται γενικά από τα επίσημα στοιχεία, η υποχώρηση του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο δεύτερο τρίμηνο στο 0,4% έναντι 0,3% στο πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της κυβέρνησης, η Ισπανία που έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες, θα έχει 24,6% ανεργία στα τέλη του 2012.