ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση στην αγορά ομολόγων ανακοινώνει ο Ντράγκι

Παρέμβαση στην αγορά ομολόγων ανακοινώνει ο Ντράγκι

Σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι το σχέδιο που όπως αποκάλυψε χθες το πρακτορείο Bloomberg θα επιτρέψει την απεριόριστη αγορά ομολόγων από τις χώρες που αντιμετωπίζουν πίεση στο κόστος δανεισμού τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο έχει ονομαστεί «Νομισματικές ολοκληρωτικές συναλλαγές», η αγορά ομολόγων θα γίνεται κατά τέτοια τρόπο ώστε η επίπτωση να είναι πληθωριστικά ουδέτερη, Αυτό σημαίνει ότι η αγορά των ομολόγων δεν θα ισοδυναμεί με παροχή ρευστότητας και εκτύπωση χρήματος.

Το σχέδιο αφορά μόνο στις χώρες που θα τηρούν πιστά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για δημοσιονομική πειθαρχία, με τον κ. Ντράγκι να κάνει σαφές ότι σε αντίθετη περίπτωση η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει ομόλογα.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές καθώς αν η Τράπεζα διαθέσει υψηλά κεφάλαια θα κατηγορηθεί για χρηματοδότηση χρεών των κρατών-μελών ενώ εάν είναι λίγα τότε οι αγορές θα θεωρήσουν ότι η ΕΚΤ δεν αντιμετωπίζει την κρίση με την αποτελεσματικότητα που θα έπρεπε.

Οι αντιδράσεις

Από την άλλη πλευρά το νέο σχέδιο συνιστά και ένα νέο είδος Μνημονίου κυρίως για την Ιταλία και την Ισπανία που δεν έχουν υπογράψει συμφωνίες διάσωσης. Αντιμετωπίζουν όμως προβλήματα στη διαχείριση των δημοσιονομικών τους στοιχείων.

Ήδη ο Μαριάνο Ραχόι και ο Μάριο Μόντι μέχρι σήμερα έχουν αρνηθεί να δεσμευτούν με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Χθες έντονη ήταν και η αντίδραση του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιτμαν, ο οποίος έχει θέσει και θέμα παραίτησης σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ρομπάι στηρίζει τα σχέδια του Μάριο Ντράγκι

Σόιμπλε: «Όχι» στην επίβλεψη όλων των Ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ