ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενιαίος φόρος από το πρώτο τετραγωνικό στα ακίνητα

Ενιαίος φόρος από το πρώτο τετραγωνικό στα ακίνητα

Θα αντικαταστάσει από το 2013 το χαράτσι μέσω ΔΕΗ και το ΦΑΠ.

Επιβαρύνσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου ακινήτων που έως σήμερα βρίσκονται στο φορολογικό απυρόβλητο αναμένεται να επιφέρει το φορολογικό που προβλέπει για την ακίνητη περιουσία και έχει δρομολογήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», η κυβέρνηση αναμένεται να θεσπίσει έναν νέο ενιαίο φόρο ακινήτων σε αντικατάσταση του χαρατσιού που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αλλά και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που ακόμη δεν έχει εισπραχθεί ούτε του 2010 χωρίς αφορολόγητο και με κλιμακωτές επιβαρύνσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας και από το πρώτο τετραγωνικό ανεξάρτητα αν το ακίνητο είναι πρώτη κατοικία, δευτερεύουσα, εξοχική, αγρομετάχιο, οικόπεδο εντός σχεδίου, κατάστημα, γραφεία κτλ.

Μόνο από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, στο υπουργείο Οικονομικών προσβλέπουν στην είσπραξη περίπου 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ περίπου το ίδιο ποσό αναμένεται να εισπράττει το κράτος από τη φορολογία των επαγγελματικών ακινήτων.
Πάντως, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί αν θα εξαιρεθούν από τη συγκεκριμένη φορολογία οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Λόγω του ότι μέχρι σήμερα η αναγραφή τους στο Ε9 δεν επέφερε κάποια φορολογική επιβάρυνση και άρα η πληρότητα των στοιχείων τους δεν ενδιέφερε κανέναν, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλά λάθη και ίσως να χρειαστεί να υποβάλλουν και πάλι Έντυπο Ε9 όσοι έχουν στην κατοχή τους τα εν λόγω ακίνητα για να καταγραφούν με μεγαλύτερη πληρότητα και ακρίβεια.

Παραδείγματα

Με βάση το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, αν εφαρμοστεί αφορολόγητο 100.000 ευρώ στην ατομική περιουσία των πολιτών τότε θα εξαιρεθεί από τη νέα φορολογία των 74% των ιδιοκτητών. Δηλαδή επτά στους δέκα δεν θα πληρώνουν κανένα φόρο. Για το λόγο αυτό προτείνουν αρμόδιο παράγοντες να μην υπάρχει κανένα αφορολόγητο.

Σε ό,τι αφορά στην κλίμακα βάσει της οποίας θα υπολογίζεται ο φόρος, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το πρώτο κλιμάκιο, δηλαδή για αξία έως 100.000 ευρώ να υπάρχει φόρος 0,15% ή 0,2% και όσο αυξάνεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων τόσο να αυξάνονται και οι συντελεστές με ανώτατο το 2-3% για πολύ μεγάλες περιουσίες.

Αν τελικά επικρατήσει η άποψη να μην υπάρχει αφορολόγητο όριο τότε σε ατομική ακίνητη περιουσία 100.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος 150 ή 200 ευρώ.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που είναι ιδιοκτήτης διαμερίσματος 5ετίας 80 τετραγωνικών μέτρων με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ σήμερα πληρώνει ειδικό τέλος ακινήτων 384 ευρώ. Με το νέο καθεστώς θα πληρώσει 120 ή 160 ευρώ ανάλογα με το ύψος του συντελεστή που θα αποφασιστεί. Τα έσοδα από την εφαρμογή συντελεστή στα πρώτα 100.000 ευρώ αξίας ακινήτων αναμένεται να διαμορφωθούν σε περίπου 250 - 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ένα δέκατο περίπου από τις συνολικές εισπράξεις που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών από τη νέα φορολογία.

Σε νέα σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα εναλλακτικά σενάρια για την κλίμακα και τις τελικές αποφάσεις θα σφραγίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί