ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο πειθαρχίας “αλά γερμανικά” εξετάζει μυστική επιτροπή

Σχέδιο πειθαρχίας “αλά γερμανικά” εξετάζει μυστική επιτροπή
Tην εφαρμογή πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε γερμανικά πρότυπα φαίνεται ότι εξετάζει μυστική...

Tην εφαρμογή πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε γερμανικά πρότυπα φαίνεται ότι εξετάζει μυστική «ομάδα δράσης» της ΕΕ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το κοινοτικό δελτίο Euractiv.

Στη μυστική αυτή ομάδα μετέχουν τεχνοκράτες και νομικοί, που μετέχουν στο περιβάλλον των υπουργών οικονομικών που μετέχουν στο Eurogroup, οι οποίοι θα συζητήσουν στο μέλλον για τα πορίσματα των συνεδριάσεων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρεται στο Euractiv, η ομάδα έχει εστιάσει τις συζητήσεις της στο ζήτημα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης στην ευρωζώνη, το οποίο συνδέεται από το Βερολίνο με την εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας καθώς και με τον συντονισμό των φορολογικών συστημάτων των κρατών-μελών.

Εξάλλου, η γερμανική καγκελαρία έχει ξεκαθαρίσει ότι το μέγεθος και η ευελιξία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης θα βρίσκονται σε συνάρτηση με την πρόθεση των κρατών-μελών να ακολουθήσουν τα βήματα της γερμανικής δημοσιονομικής πειθαρχίας και την νομοθετική κατοχύρωση του «φρένου χρέους» όσον αφορά τα χρέη και τα ελλείμματα. Τη συμφωνία της με το συγκεκριμένο πλαίσιο έχει εκφράσει και η γαλλική πλευρά.

Το Euractiv υποστηρίζει ότι συμμετοχή στη μυστική επιτροπή έχουν και πρόεδροι των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και μια ομάδα από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, που πρόσκεινται στην ομάδα δράσης, οι εργασίες της επιτροπής θα πρέπει να διεξάγονται σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, καθώς οι κατά καιρούς διαρροές λύσεων και αποφάσεων μόνο ζημίες έχουν προκαλέσει.

πηγή: newscode.gr