ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Οδηγός για φορολογικές απορίες

ΥΠΟΙΚ: Οδηγός για φορολογικές απορίες

Απαντήσεις στα εκατοντάδες ερωτήματα που θέτουν καθημερινά οι πολίτες σε εφορίες και λογιστικά γραφεία για μεταβιβάσεις ακινήτων, εφαρμογή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, τις αλλαγές στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τη δυνατότητα καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις, τα πρόστιμα για περιπτώσεις φοροδιαφυγής κτλ δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών συγκέντρωσε τα ερωτήματα αυτά και εξέδωσε έναν ειδικό φορολογικό οδηγό που απαντά σε απορίες απλών πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Ειδική αναφορά γίνεται στην εφαρμογή του νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που αντικατέστησε το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και τον Ειδικό Φόρο επί των Ακινήτων.

Ακόμη καθορίζονται με λεπτομέρεια οι διαδικασίες υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και ο τρόπος με τον οποίο επιβάλεται η συγκεκριμένη φορολογία στα νεόδμητα ακίνητα.

Για τα θέματα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων υπάρχουν αρκετές απαντήσεις σε ερωτήματα ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τον τρόπο τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις οποίες πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία. Ακόμη, στο οδηγό που ακολουθεί υπάρχει αναλυτική περιγραφή των νέων τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών με βάση τις εκπομπές καυσαερίων.

πηγή: newscode.gr