ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πρέπει να μειώσετε τους μισθούς σας 7%»

«Πρέπει να μειώσετε τους μισθούς σας 7%»
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η Ελλάδα, η Ισπανία και...

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα πρέπει να μειώσουν τους μισθούς κατά 7%. 3% και 2% αντίστοιχα ώστε να ανακτήσουν ανταγωνιστικότητα έναντι των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης» αναφέρει η ανάλυση της Credit Suisse και τονίζει ότι το ένα τρίτο του ελληνικού και ιρλανδικού χρέους θα πρέπει να διαγραφεί (αν και φαίνεται ήδη εν πολλοίς προεξοφλημένο).

Στα θετικά, συγκαταλέγει το ότι δεν θεωρεί πως πρόκειται για μια συστημική κρίση. «Η Ευρώπη στο σύνολο μοιάζει σταθερή (ίδια μόχλευση με τις ΗΠΑ και μικρές μόνο ξένες υποχρεώσεις), η Ισπανία επιβιώνει, ενώ το κόστος για την Κεντρική Ευρώπη εάν δεν σώσει τις περιφερειακές χώρες, ανέρχεται στα 0,5-1 τρισ. δολάρια, οπότε η Ευρώπη θα συνεχίζει να στηρίζει την περιφέρεια».

Αναβαθμίζει το ΧΑ

Η Credit Suisse αναβαθμίζει το ελληνικό χρηματιστήριο από underweight σε benchmark, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η φθηνότερη από τις περιφερειακές αγορές. «Οι ελληνικές μετοχές μοιάζουν φθηνές, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι ήδη δυσοίωνες (-3%), το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται μόλις στο 1% ενώ η διαγραφή του 36% του χρέους της κυβέρνησης μοιάζει ρεαλιστική».

Επίσης επισημαίνει, ότι η αποπληρωμή του δανείου προς την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα επιμηκυνθεί για άλλα 3-7 χρόνια, όπως και της Ιρλανδίας. Προσθέτει ακόμη ότι «το ΔΝΤ ίσως είναι ιδιαίτερα πρόθυμο να βοηθήσει την Ελλάδα εξαιτίας των πιθανών επιδράσεων που μπορεί να έχει αυτό στις τράπεζες των Βαλκανίων».

Πηγή: www.newscode.gr