ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τέσσερα βήματα του γερμανικού σχεδίου διάσωσης της Ευρώπης

Τα τέσσερα βήματα του γερμανικού σχεδίου διάσωσης της Ευρώπης
Η Γερμανία προχωρά άμεσα σε αύξηση του...

Βήμα 1ο: Η Γερμανία προχωρά άμεσα σε αύξηση του αποθεματικού του ποσού των περίπου 250 δισ ευρώ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή διαθέσιμο στο προσωρινό Ταμείο Διάσωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών (EFSF). Σε πρώτη φάση, το ποσό αυτό θα γίνει 450 δισ ευρώ, το οποίο το Βερολίνο θεωρεί υπέρ αρκετό για την αντιμετώπιση όλων των δυσκολιών στην τρέχουσα συγκυρία.

Βήμα 2ο: Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία ή το Βέλγιο, που αντιμετωπίζουν σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα, αντλούν ρευστότητα από το εν λόγω Ταμείο, με ευνοϊκούς όρους, για να επαναγοράσουν το χρέος τους. Το πιθανότερο haircut θα οριστεί κοντά στο 25%, που εκτιμάται ότι θα ικανοποιήσει όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Βήμα 3ο: Για να εξασφαλισθεί η πρόσβαση στο Ταμείο, θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί μια σειρά από σκληρούς όρους, που θα θέσει η Γερμανία, σε συνεργασία με τη Γαλλία. Αλλά τον πρώτο λόγο θα έχει ξεκάθαρα το Βερολίνο. Μεταξύ άλλων, θα απαιτηθεί ομογενοποίηση της οικονομικής πολιτικής, τόσο στο κομμάτι των φόρων όσο και των δαπανών (μισθοί, συντάξεις κλπ), κατά τα γερμανικά πρότυπα. Όπερ σημαίνει ότι:

Βήμα 4ο: Νομοθετική κι όπου είναι δυνατή συνταγματική κατοχύρωση των στόχων, ως προς την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, από εδώ και στο εξής, πάντα σύμφωνα κατά τα γερμανικά πρότυπα. Για παράδειγμα, έλλειμμα χαμηλότερο του 3%, όπως ακριβώς προβλέπεται από το γερμανικό Σύνταγμα (και παλαιότερα από το ελβετικό) και ούτω καθεξής.

Αυτά είναι με "δύο λόγια" τα βασικά σημεία του γερμανικού σχεδίου για τη διάσωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, που κομμάτι - κομμάτι διαρρέεται στις αγορές, μέσω των διεθνών πρακτορείων (Bloomberg), του γερμανικού Τύπου (Der Spiegel) και δηλώσεων πολιτικών (Βεστερβέλε). Σημαντική διευκρίνιση: Η Αθήνα σε πολύ μεγάλο βαθμό - αναγκαστικά - τα αποδέχεται...

Πηγή: www.newscode.gr