ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters και Financial Times για την κρίσιμη Συνόδου της Παρασκευής

Reuters και Financial Times για την κρίσιμη Συνόδου της Παρασκευής
Η γερμανική Κυβέρνηση εξετάζει ενεργά πρακτικές επιλογές για τη διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας..

Η γερμανική Κυβέρνηση εξετάζει ενεργά πρακτικές επιλογές για τη διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ώστε να ελαφρυνθεί το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερ, επικαλούμενο πληροφορίες από ανώτερους Γερμανούς αξιωματούχους.

Μία επιλογή, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ρόιτερ, θα ήταν η δυνατότητα του Ταμείου να δανείσει την Ελλάδα για να επαναγοράσει από την αγορά ομόλογα του Δημοσίου σε τιμές χαμηλότερες των ονομαστικών. "Αλλά έχουμε διαφορετικές απόψεις στη (γερμανική) Κυβέρνηση", είπε ένας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι "ορισμένοι το θέλουν αυτό και ορισμένοι δεν το θέλουν".

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι, παρά τις επίσημες δηλώσεις στελεχών της γερμανικής Κυβέρνησης πως δεν χρειάζεται αύξηση των πόρων του ΕΤΧΣ πάνω από το ποσό των 440 δις. ευρώ, κατ' ιδίαν υπονοούν ότι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αυτό, εφόσον πεισθούν ότι η αύξηση είναι αναγκαία στο πλαίσιο μίας συνολικής εφάπαξ λύσης.

Η Κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ, προσθέτει το δημοσίευμα, έχει διαμηνύσει στους εταίρους της στην Ευρωζώνη ότι είναι κατά της σταδιακής αντιμετώπισης του προβλήματος χρέους, καθώς τους επόμενους μήνες είναι προγραμματισμένες επτά εκλογικές αναμετρήσεις σε γερμανικά κρατίδια και δεν θα έχει τη δυνατότητα να ζητά συνέχεια την έγκριση της Βουλής για πρόσθετη βοήθεια.

FT: Κοντά σε συμφωνία για το "σύμφωνο ανταγωνιστικότητας" βρίσκονται η Γερμανία και η Γαλλία

Η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για σημαντικά στοιχεία του σχεδίου στενότερης "οικονομικής διακυβέρνησης" στην Ευρωζώνη, αλλά αναμένονται διαπραγματεύσεις αρκετών εβδομάδων με τις άλλες χώρες της ΕΕ για να καθορισθούν οι λεπτομέρειες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Financial Times".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συζήτηση είναι έντονη στη Γερμανία για τα μέτρα που πρέπει να περιληφθούν στο σχέδιο, που αποκαλείται "σύμφωνο ανταγωνιστικότητας". Γενική συμφωνία υπάρχει στη Γερμανία ότι το σύμφωνο πρέπει να περιλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως τη συνταγματική κατοχύρωση για τη μείωση του δημόσιου δανεισμού (το λεγόμενο "φρένο χρέους") και ένα σύστημα εθνικών πλαισίων για την αντιμετώπιση τραπεζικών κρίσεων.

Το Βερολίνο θέλει επίσης να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά και να αναγνωρίζουν οι χώρες -μέλη αμοιβαία τα διπλώματα και τις επαγγελματικές άδειες. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη η απαγόρευση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών και η μεγαλύτερη εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Ένα άλλο στοιχείο της συζήτησης αφορά τα κριτήρια, με τα οποία θα μετράται η ανταγωνιστικότητα, όπως το κόστος εργασίας, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ή οι επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία. Συζήτηση γίνεται και σχετικά με το αν θα πρέπει να προβλέπονται κυρώσεις για τις χώρες που αποτύχουν να τηρήσουν το σύμφωνο. Ανώτεροι αξιωματούχοι, αναφέρουν οι Financial Times, παραδέχονται ότι πιθανόν το σύστημα πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση, αν δεν συμφωνηθεί επίσημα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Πηγή: newscode.gr