ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερψηφίστηκε με τροποποιήσεις το ν/σ για την ίδρυση του ΕΤΕΑΝ

Υπερψηφίστηκε με τροποποιήσεις το ν/σ για την ίδρυση του ΕΤΕΑΝ
Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης...

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την ίδρυση του ΕΤΕΑΝ. Το νομοσχέδιο ψήφισαν θετικά επί της αρχής οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ενώ επί των άρθρων, η ΝΔ στήριξε θετικά μόνο το 4ο, που αφορά τον κανονισμό λειτουργίας και ο ΛΑΟΣ το άρθρο 1 που αφορά τη σύσταση του ταμείου.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προσέθεσε νέες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο. Έτσι, οι μεγάλες επιχειρήσεις αποκλείονται από την παροχή εγγυήσεων και αντεγγυήσεων, ενώ θέσεις ευθύνης στο Ταμείο θα έχουν στελέχη του ΤΕΜΠΜΕ που έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και θα ανταποκριθούν στην σχετική πρόσκληση.

Ωστόσο, τη συζήτηση επισκίασε η τροπολογία της ΝΔ περί κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, η οποία δεν ετέθη σε ψηφοφορία, γιατί σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής κρίθηκε ότι δεν βρίσκεται σε συνάφεια με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι το ν/σ για το ΕΤΕΑΝ, ο νέος επενδυτικός νόμος και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της οικονομίας, με βάση τις επενδύσεις.

«Ο επενδυτικός νόμος μαζί με το ΕΤΕΑΝ, ουσιαστικά είναι δύο εργαλεία: Το ένα είναι αναπτυξιακό, το άλλο είναι χρηματοδοτικό. Έτσι θα μπορέσουμε πραγματικά να επανεκκινήσουμε την οικονομία μέσα από τις επενδύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, υποστήριξε ότι η αλματώδης αύξηση των ελληνικών εξαγωγών δεν είναι τυχαία, σημειώνοντας ότι στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η στήριξη της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας μέσα από στοχευμένες προσπάθειες.

Οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη σύσταση του ΕΤΕΑΝ θα έχουν υπογραφεί μέχρι το Μάρτιο, οπότε και θα προκηρυχθούν τα επενδυτικά σχέδια. Επιδίωξη είναι να μην κολλήσει η επανεκκίνηση της οικονομίας στη γραφειοκρατία και τα προβλήματα των τραπεζών, επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Επίσης, έκανε επισκόπηση του συνόλου των χρηματοδοτήσεων για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση. Ειδικότερα, μέσω του ΕΤΕΑΝ θα διοχετεύσει 400 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 650 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 150 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δαπανηθεί, μέσω του Ταμείου Ενάλιο 35 εκατ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και του Ταμείου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» έχουν υποβληθεί αιτήσεις που φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω του Ταμείου Jeremie έχουν δοθεί 250 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο χαμηλότοκο δάνειο προς τις τράπεζες που θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τι είπαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης

Πρόχειρο και πειραματικό χαρακτήρισε τον τρόπο ίδρυσης του ΕΤΕΑΝ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, που υποστήριξε ότι δίνεται εν λευκώ εξουσιοδότηση στον πρόεδρό του για να το διαχειριστεί.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ στις σημερινές συνθήκες.

Αναποτελεσματικό, ευχετικό και αδύναμο να παρέμβει χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, ενώ η έντονη παρουσία των τραπεζών βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμανατίδου.

πηγή: newscode.gr