ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκάνδαλο κατάχρησης στη Deutsche Bank της Μόσχας

Σκάνδαλο κατάχρησης στη Deutsche Bank της Μόσχας
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι πραγματοποίησαν έρευνα στα γραφεία της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank...

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι πραγματοποίησαν έρευνα στα γραφεία της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank στη Μόσχα στο πλαίσιο της διερεύνησης ενός σκανδάλου κατάχρησης 87,5 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την οικοδόμηση ενός γνωστού ξενοδοχείου της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η Επιτροπή Έρευνας δεν εξήγησε ωστόσο τι ρόλο ενδέχεται να έπαιξε η γερμανική τράπεζα στην υπόθεση αυτή. Εκπρόσωπος της Deutsche Bank από τη Φρανκφούρτη αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Πηγή της τράπεζας από τη Μόσχα επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έγινε έρευνα η οποία όμως δεν στρέφεται κατά της Deutsche Bank.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Έρευνας, η υπόθεση αφορά τον επιχειρηματία Βιτάλι Γκογκόχια, ο οποίος κατηγορείται ότι καταχράστηκε χρήματα από τον προϋπολογισμό για την ανοικοδόμηση του ξενοδοχείου "Μασκβά", το οποίο βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από το Κρεμλίνο. Ο επιχειρηματίας φέρεται να ιδιοποιήθηκε τα 87,5 εκατομμύρια δολάρια που δάνεισε η τράπεζα στην εταιρεία η οποία είχε αναλάβει το έργο.

Οι ανακριτικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Γκογκόχια εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Ρώσου βουλευτή Ασότ Εγκιαζαριάν ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο απώλεσε τη βουλευτική ασυλία του καθώς κατηγορείται για απάτη μεγάλης κλίμακας. Ο βουλευτής, που αρνείται όλες τις κατηγορίες, έχει διαφύγει στο εξωτερικό. Η Επιτροπή έχει εκδόσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Γκογκόχια, ο οποίος θεωρείται επίσης ύποπτος φυγής.

Πηγή προσκείμενη στις έρευνες, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφάξ, τα γραφεία της Deutsche Bank ερευνήθηκαν επειδή η διεύθυνση της τράπεζας αρνήθηκε να παραδώσει τα έγγραφα που ζητούσαν οι ανακριτές.

Το ξενοδοχείο "Μασκβά", που βρίσκεται ανάμεσα στη λεωφόρο Τβέρσκαγια, την Κόκκινη Πλατεία, το θέατρο Μπαλσόι και τη Δούμα, κατεδαφίστηκε το 2003 προκειμένου να ανακατασκευαστεί. Το έργο όμως, που επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2008, έμεινε ημιτελές.