ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οριστικά αυτόφωρο για τους φοροφυγάδες

Οριστικά αυτόφωρο για τους φοροφυγάδες
«Δεν ποινικοποιούμε το σύνολο των ελλήνων φορολογουμένων» δήλωσε ο...

«Δεν ποινικοποιούμε το σύνολο των ελλήνων φορολογουμένων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κατάσταση ατιμωρησίας δεν πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς στη χώρα μας υπάρχει ομάδα φορολογουμένων που συστηματικά φοροδιαφεύγει.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ θα μετατραπεί σε διαρκές, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε στο ζήτημα της αυτόφωρης διαδικασίας, παρά τις εντάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ο οικονομικός εισαγγελέας θα έχει αρμοδιότητα τις υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών που δεν αποδίδονται στο δημόσιο καθώς και στη δημοσιοποίηση των ονομάτων συγκεκριμένων φορολογούμενων θα υπάρχει άρση του φορολογικού απορρήτου.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει ουδεμία διαγραφή χρεών, ενώ στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη περί συμψηφισμού χρεών μεταξύ του δημοσίου και των φορολογούμενων, καλώντας τους φορείς να υποβάλλουν προτάσεις για το θέμα αυτό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" ο συμψηφισμός θα αφορά αποκλειστικά οφειλές του στενού δημόσιου τομέα που έχουν ήδη βεβαιωθεί και εκκαθαριστεί, δηλαδή θα βρίσκονται ένα βήμα πρίν από την εκταμίευση τους στους δικαιούχους. Αντίθετα δεν θα αφορά ασφαλιστικές εισφορές και οφειλές οργανισμών του κράτους όπως νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.α.

Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που κάποιος έχει να λάβει επιστροφή φόρου όχι μόνο ΦΠΑ αλλά και εισοδήματος θα μπορεί να την συμψηφίσει με το ΦΠΑ που οφείλει, αναφέρει η εφημερίδα.

Πηγή: www.newscode.gr