ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβοι για αυξήσεις σε τρόφιμα και εμπορεύματα

Φόβοι για αυξήσεις σε τρόφιμα και εμπορεύματα
Έκκληση διεθνούς αφύπνισης στις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζουν οι τιμές τροφίμων και εμπορευμάτων απηύθυνε...

Έκκληση διεθνούς αφύπνισης στις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζουν οι τιμές τροφίμων και εμπορευμάτων απηύθυνε την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλιγκ, με συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ.

Ο κ. Ζέλιγκ κάλεσε τους ηγέτες της Ομάδας 20 (G-20) να "θέσουν πρώτα τις τροφές" στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους και να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη μεταβλητότητα τιμών, η οποία απειλεί τις φτωχότερες τάξεις και δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως της Ασίας.

"Θα αντιμετωπίσουμε μια ευρύτερη τάση αυξανόμενων εμπορευματικών τιμών, συμπεριλαμβανομένων των τιμών των τροφίμων", επεσήμανε στο Ρόιτερ ο κ. Ζέλιγκ.

"Το γεγονός αυτό μπορεί να ασκήσει πιέσεις αλλά και να δημιουργήσει ευκαιρίες", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα αναπτυσσόμενα κράτη θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδά τους αυξάνοντας το επίπεδο παραγωγής τροφίμων για την ικανοποίηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης ειδικά για ζάχαρη και κρέας στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα ανόδου της τιμής των τροφίμων, σε σύγκριση με την κρίση του 2007-2008.

Ένα μίγμα υψηλών τιμών πετρελαίου και καυσίμων, η αυξημένη χρήση των βίοκαυσίμων, η κακοκαιρία και η πορεία των προθεσμιακών αγορών ωθούν ανοδικά τις τιμές των τροφίμων στα επίπεδα ρεκόρ του 2007-2008 και ωθούν σε κοινωνική αναταραχή σε χώρες κυρίως της Αφρικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υψηλές τιμές των τροφίμων από κοινού με την ύπαρξη καταπιεστικών καθεστώτων και αυξανόμενης ανισότητας μεταξύ πλουσίων - φτωχών αποτελούν τις κύριες αιτίες για τις διαμαρτυρίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Τυνησίας, της Υεμένης, της Αλγερίας και της Ιορδανίας.

Πηγή: www.newscode.gr