ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα περιλαμβάνει το περίφημο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας»

Τι θα περιλαμβάνει το περίφημο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας»
Πρόταση για διεξαγωγή ετήσιων συνόδων για τους 17 ηγέτες...

Πρόταση για διεξαγωγή ετήσιων συνόδων για τους 17 ηγέτες της ευρωζώνης, θα καταθέσει μεταξύ άλλων η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel σε συνεργασία με τον Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου οικονομικού συντονισμού στην νομισματική ένωση, όπως αποκαλύπτει Γερμανός αξιωματούχος. Η Financial Times σχολιάζει ότι η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα ενισχύσει το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στον «σκληρό πυρήνα» της ευρωζώνης και των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου συμπεριλαμβάνονται χώρες όπως η Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία οι οποίες επέλεξαν να μείνουν εκτός ευρώ. Σκοπός αυτής της ιδέας είναι να ανακτηθεί η αξιοπιστία στην ευρωζώνη και παράλληλα η καθιέρωση στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στα 17 μέλη της ευρωζώνης, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Η εφημερίδα επισημαίνει το αίτημα της Γερμανίας για μεγαλύτερη δημοσιονομική λιτότητα για το οποίο η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο κοινοβούλιο της χώρας, τις επόμενες εβδομάδες, νομοθεσία για την συνταγματική κατοχύρωση που θα ορίζει ανώτατο όριο στο έλλειμμα του προϋπολογισμού καθώς το Βερολίνο επιθυμεί όλες οι χώρες της ευρωζώνης να υιοθετήσουν τους δικούς της κανόνες σε σχέση με το "φρένο χρέους".

Στη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή, δεν αναμένονται να ληφθούν αποφάσεις αλλά μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων που θα εγκριθούν στα τέλη Μαρτίου και θα περιλαμβάνουν δράσεις για την ενίσχυση και αποτελεσματικότητα του ταμείου διάσωσης στη ζώνη του ευρώ, και μια επανεκτίμηση της ικανότητας της Ελλάδας και της Ιρλανδίας να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει, επίσης, ενίσχυση των μέτρων για την εποπτεία των οικονομικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών χρεών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και πλήρη στοιχεία για το μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας που θα καθοριστεί από το 2013.

Ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, δήλωσε ότι το σχέδιο για στενότερη οικονομική συνεργασία, θα ονομάζεται «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» και θα απαιτεί από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να συμφωνούν σε ειδικούς κοινούς οικονομικούς στόχους, όπως και στην διεξαγωγή ετήσιας διάσκεψης στην οποία θα είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν και μέλη της ΕΕ που προτίθενται να προσχωρήσουν στο κοινό νόμισμα στο μέλλον.

Κατέστησε, επιπλέον, σαφές την πρόθεση της Γερμανίας να εξετάσει τη δυνατότητα αύξησης χρηματοοικονομικών εγγυήσεων για το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μέσο σταθερότητας για να μπορέσει το ταμείο να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες δανειοδότησης του, αλλά απέκλεισε την απευθείας αγορά ομολόγων από το ταμείο. Δεν απέκλεισε, όμως τη χορήγηση δανείων σε κράτη μέλη για να αγοράσουν πίσω τα δικά τους ομόλογα, μια πρόταση που συζητείται για τη διευκόλυνση του ελληνικού χρέους.

Πηγή: newscode.gr