ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας εκρηκτικός συνδυασμός που απειλεί τις εργασιακές σχέσεις

Ένας εκρηκτικός συνδυασμός που απειλεί τις εργασιακές σχέσεις
Σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός γύρω από την Ελλάδα από την τρόικα των...

Σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός γύρω από την Ελλάδα από την τρόικα των ελεγκτών. Οι πληροφορίες που συνοδεύουν την άφιξη των επικεφαλής της αύριο στην Αθήνα, αναφέρουν ότι πάνω - πάνω στην ατζέντα τους θα βρίσκεται η πλήρης και καθολική εφαρμογή του μέτρου των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με ότι βεβαίως κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.

Η απειλή θα είναι με δύο λόγια η εξής: αν δεν προχωρήσουν οι επιχειρησιακές, τότε θα πάμε προς τις ατομικές, οι οποίες είναι έτι χειρότερες σε σχέση με τις πρώτες.

Μάλιστα, αυτή τη φορά, η τρόικα διαμήνυσε μέσω των κατάλληλων καναλιών επικοινωνίας που διατηρεί με την Αθήνα, ότι δεν είναι διατεθειμένη επ ουδενί να δεχθεί τις αντιρρήσεις και τα αντεπιχειρήματα του υπουργείου Εργασίας, που νόμισε ότι κέρδισε τον "πόλεμο" των επιχειρησιακών, αλλά τελικά αυτό που μάλλον έκανε ήταν να "πάρει" τον πρώτο γύρο του αγώνα, στα σημεία.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Ας σημειωθεί δε και κάτι ακόμα. Η πίεση για τις επιχειρησιακές, σε συνδυασμό με τις πιέσεις για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ίσως να αποτελέσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που θα λειτουργήσει ως θρυαλλίδα εξελίξεων στους κόλπους των εργαζομένων και της κοινωνίας γενικότερα.

Κι αυτό είναι που φοβάται περισσότερο αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση γενικότερα και το Μέγαρο Μαξίμου, ειδικότερα. Γι αυτό και θα ζητήσουν μια πιο ήπια εφαρμογή και των δύο μέτρων, αν και το γεγονός ότι οι "τροικανοί" έρχονται αυτή τη φορά περισσότερο ...αγριεμένοι από κάθε άλλη, καθιστά το έργο της διαπραγμάτευσης μαζί τους ακόμη πιο δύσκολο.

Η γραμμή του πρωθυπουργικού γραφείου είναι "κράτησε τους τόνους όσο το δυνατόν πιο ήπιους στις συζητήσεις", αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα φτάσει έως το υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: www.newscode.gr