ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα «απεξάρτησης» των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ

Μήνυμα «απεξάρτησης» των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ
Μήνυμα προς τις ελληνικές τράπεζες να κόψουν τον ομφάλιο...

Μήνυμα προς τις ελληνικές τράπεζες να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σχετικά με το μείζον θέμα της ρευστότητας, στέλνει με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία, πλέον, η Φραγκφούρτη στην Αθήνα. Δεν είναι μόνο οι προειδοποιήσεις Τρισέ, που εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθαρίζει ότι "φτηνά ευρώ, τέλος", αλλά είναι και η σχεδόν παντελής απουσία της ΕΚΤ από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις της δευτερογενούς αγοράς τίτλων που αποκαλύπτει τις διαθέσεις.

Η εν λόγω τράπεζα υπολογίζεται ότι μέσα σε διάστημα λίγων μόλις μηνών (δεν έχει περάσει καν χρόνος) έχει αγοράσει πάνω από 80 δισ ευρώ ελληνικά ομόλογα, τα οποία, ως γνωστόν, αυτή τη στιγμή είναι διαβαθμισμένα ως "σκουπίδια" κι από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, διεθνώς. Κατά συνέπεια, βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης ουσιαστικά, με ότι αυτό συνάγεται γι όποιον τα έχει στο χαρτοφυλάκιο του.

Την ίδια ώρα, όλες αυτές οι πληροφορίες, που κάνουν λόγο για ενδεχόμενο επαναγοράς από το ελληνικό δημόσιο των συγκεκριμένων τίτλων, με το απαραίτητο haircut, στην πράξη αποδεικνύονται απλά σενάρια. Ο κ.Τρισέ διαψεύδει κάθε φήμη ότι έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία ή ότι η ΕΚΤ έχει δεχθεί κρούσεις. Κι όντως, έτσι είναι. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει η "πρώτη ύλη", δηλαδή τα κεφάλαια για να επαναγορασθούν τα συγκεκριμένα ομόλογα, κάθε σχετική συζήτηση είναι εκ του περισσού. Και γι αυτό και η ΕΚΤ περιμένει με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής και ιδιαίτερα την ατζέντα της, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι αν υπάρχει ενδεχόμενο να αποφύγει σχετικά εύκολα, γρήγορα κι ανέξοδα τον κίνδυνο της μετεξέλιξης της σε ...bad bank.

Πηγή: www.newscode.gr