ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται οι άνεργοι στον Καναδά

Αυξάνονται οι άνεργοι στον Καναδά
Το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στον Καναδά τον περασμένο μήνα παρά τη δημιουργία 69.200 νέων θέσεων εργασίας...

Το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στον Καναδά τον περασμένο μήνα παρά τη δημιουργία 69.200 νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 7,6% το Δεκέμβριο στο 7,8% τον Ιανουάριο. Οι νέες προσλήψεις έγιναν στην οικοδομή, τις διοικητικές υπηρεσίες και τη γεωργία. Ο τομέας των μεταφορών και των υπηρεσιών διατροφής σημείωσε μείωση.

Ενώ όμως η ανεργία αυξήθηκε, στην πραγματικότητα αυτό ήταν καλό σημάδι γιατί 106.400 περισσότεροι Καναδοί επέστρεψαν στην αγορά ζητώντας δουλειά. Αυτό το νούμερο δείχνει πως η οικονομία ενισχύθηκε τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Η Στατιστική Υπηρεσία σημειώνει πως 327.000 περισσότεροι Καναδοί εργάζονται από τον Ιανουάριο του περασμένου χρόνου.

Ο Καναδάς μπορεί να λέει τώρα πως όλες οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά την περίοδο της ύφεσης ανακτήθηκαν και είναι η μόνη χώρα του G7 που έχει δικαίωμα να περηφανεύεται γι αυτό.

Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο ήταν μοιρασμένες ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα, το δημόσιο τομέα και την αυτοαπασχόληση.

Επίσης ήταν μοιρασμένες ανάμεσα σε θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης. Οι θέσεις πλήρους ωραρίου αυξήθηκαν κατά 31.100 τον Ιανουάριο και μερικού ωραρίου κατά 38.000.

Περισσότερες γυναίκες από άντρες βρήκαν δουλειά τον περασμένο μήνα και η πλειοψηφία απορροφήθηκε στον ιδιωτικό τομέα.

Οι νέες θέσεις εργασίας μοιράσθηκαν ανάμεσα σε έξι επαρχίες με το Οντάριο να ηγείται ανακτώντας 36.300 θέσεις και την Αλμπέρτα να έπεται με 21.600 θέσεις.

πηγή: newscode.gr