ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο απολογισμός των τραπεζών και τα δύσκολα που έρχονται

Ο απολογισμός των τραπεζών και τα δύσκολα που έρχονται
Ο απολογισμός της εβδομάδας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μόνο κακός δεν ήταν. Ιδιαίτερα αν συνυπολογισθεί το γενικότερο αρνητικό...

Ο απολογισμός της εβδομάδας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μόνο κακός δεν ήταν. Ιδιαίτερα αν συνυπολογισθεί το γενικότερο αρνητικό περιβάλλον, εντός κι εκτός Ελλάδας.

Η Eurobank, ωστόσο, ανακοίνωσε περί τα 500 εκατ ευρώ έσοδα από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της πολωνικής παρουσίας της, η Πειραιώς εξασφάλισε κάτι παραπάνω από 800 εκατ ευρώ από την "μαγική", όπως τη χαρακτήρισε η WSJ (τηρουμένων των αναλογιών, βεβαίως), αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ η Εθνική ετοιμάζεται να εισπράξει περί το 1 με 1,1 δισ ευρώ από την πώληση του 20% της Finansbank. Ολα καλά, λοιπόν; Οχι ακριβώς.

Οι τελευταίες πληροφορίες, για παράδειγμα, που έρχονται από το οικονομικό επιτελείο, σχετικά με το μέλλον της ΑΤΕ, αναφέρουν ότι οι πιέσεις της τρόικας για να προχωρήσει η εξυγίανση της τράπεζας, έχουν γίνει σχεδόν αφόρητες. Την ίδια στιγμή, η Proton Bank, που προχώρησε σε διοικητικές ανακαταξεις στην κορυφή της πυραμίδας της, θα πρέπει να προχωρήσει σχεδόν υποχρεωτικά και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός του Φεβρουαρίου. Και βεβαίως εκκρεμεί το αποτέλεσμα της αντίστοιχης αύξησης κεφαλαίου της Μαρφίν, ενώ την ίδια ώρα, ο κ.Ζαν Κλωντ Τρισέ προειδοποιεί: Ξεχάστε την φτηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ. Το μήνυμα που έστειλε την Πέμπτη το απόγευμα ήταν κάτι παραπάνω από ηχυρό, στα όρια του εκκωφαντικού. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι περισσότερες από τις ελλήνικές τράπεζες δεν έχουν βρει ακόμα τις εναλλακτικές δεξαμενές. Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι καλές, αλλά δεν έχουν τον επαναλάμβανομενο χαρακτήρα, που απαιτούν οι περιστάσεις.

Κι έπειτα, η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, προέχει, ως στόχος εξυπηρέτησης από αυτή τη διαδικασία. Συν τοις άλλοις επίκειται και νέο στρες τεστ, πανευρωπαικού χαρακτήρα, με ακόμη πιο δύσκολους όρους, που κάνουν το επίπεδο δυσκολίας του προηγούμενου τεστ peace of cake. Ποιος είπε λοιπόν ότι τα δύσκολα πέρασαν;

Πηγή: newscode.gr