ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Στο τραπέζι η επαναγορά του χρέους»

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Στο τραπέζι η επαναγορά του χρέους»
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Η ΑΞΙΑ» , ο υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρεται μεταξύ...

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Η ΑΞΙΑ» , ο υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρεται μεταξύ άλλων στις εξελίξεις που αφορούν στην ελληνική οικονομία, στην γερμανική πρόταση για συνταγματικές διατάξεις, στο νέο ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στη δημοσιονομική εξυγίανση για την περίοδο 2012-2014, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην φοροδιαφυγή.

Όσον αφορά στη δημοσιονομική πειθαρχία που ζητά η Γερμανία και τη συνταγματική καθιέρωσή της, ο κ. Παπακωνσταντίνου διαψεύδει ότι υπάρχει παρέμβαση της Γερμανίας για την αλλαγή του Συντάγματος, αναφέρει ότι το θέμα της δημοσιονομικής σταθερότητας απασχολεί όλη την Ευρώπη και ότι η Ελλάδα έχει προβλέψει τη θέσπιση των απαραίτητων δημοσιονομικών κανόνων με τον περσινό νόμο για το δημοσιονομικό πλαίσιο. Για το γερμανικό «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» ο υπ. Οικονομικών αναφέρει ότι υπάρχουν προτάσεις που συζητιούνται, άλλα αυτό δε σημαίνει ότι θα υιοθετηθούν απαραίτητα και αναφέρεται στην απαραίτητη πρόληψη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Για το σενάριο επαναγοράς ομολόγων με χρηματοδότηση από το EFSF και το πόσο πιθανό είναι, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απαντά ότι επί της αρχής η επέκταση της αποπληρωμής για το ελληνικό δάνειο έχει αποφασιστεί, ενώ το ενδεχόμενο να έχει το EFSF δυνατότητα επεναγοράς και μεγαλύτερη ευελιξία παρέμβασης στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά είναι μέρος της συζήτησης. Διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια τελική λύση για την μορφή του ταμείου.

Για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ παραδέχεται ότι έχει διατυπωθεί πρόταση για μεγάλη χρονική επιμήκυνση (σσ. 30 χρόνια) αλλά προσθέτει ότι η απόφαση που υπάρχει είναι να εναρμονιστεί ο χρόνος αποπληρωμής σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιρλανδίας, ενώ αναφέρεται και στην πιθανή μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Ο υπ. Οικονομικών διαψεύδει ότι έχει συζητηθεί η θέσπιση κοινού Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού για την κατάργηση των εθνικών προϋπολογισμών και τονίζει την ανάγκη παρέμβασης του Ευρ. Προϋπολογισμού σε αναπτυξιακό επίπεδο.

Για τα μέτρα που απαιτούνται από το Μνημόνιο για την περίοδο 2012-2014 , ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι η δημοσιονομική προσπάθεια ύψους 5% θα γίνει σε βάθος της τριετίας , η κυβέρνηση θα επιδιώξει τον διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ διαψεύδει ότι τα μέτρα έχουν ως στόχο την περαιτέρω μείωση των κοινωνικών δαπανών. Όσον αφορά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ο υπ. Οικονομικών λέει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκεντρώσει 7 δις την επόμενη τριετία, από τα οποία 1 δις το 2011.

Τέλος όσον αφορά στη φοροδιαφυγή, αναφέρει ότι είναι κλοπή, ενώ δεν φαίνεται να υποχωρεί στο θέμα της αυτόφωρης σύλληψης υπό προϋποθέσεις για την μη καταβολή ΦΠΑ πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό, ενώ αναφέρει ότι τη πρόταση για φορολογική δικαιοσύνη δεν την έφερε μόνο του το ΥΠΟΙΚ.

πηγή: newscode.gr