ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτή την ώρα η συνάντηση Κατσέλη-τρόικας

Αυτή την ώρα η συνάντηση Κατσέλη-τρόικας
Πριν από λίγο πέρασαν το κατώφλι του υπουργείου Εργασίας οι επικεφαλής της τρόικας...

Τα εμπόδια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, το ταμείο επενδύσεων και η παροχή ρευστότητας στην αγορά ήταν τα θέματα που συζήτησαν οι επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί.

Ο Πωλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ και ο Σερβάας Ντερούζ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκαν στη συνέχεια με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, με βασικό θέμα συζήτησης τη μείωση των δαπανών στην Υγεία.

Αυτή την ώρα οι επικεφαλής της τρόικας έχουν συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Οι επικεφαλής της Τρόικα ωστόσο χρειάστηκε να περιμένουν για τη συνάντηση την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς η κ.Κατσέλη και ο κ.Κουτρουμάνης βρίσκονταν στη Βουλή.

Αύριο και μεθαύριο οι κύριοι Τόμσεν και Ντερούζ θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για την εξειδίκευση των μέτρων, ύψους 12,5 δισ. ευρώ, της περιόδου 2012-2014.

Η ηγεσία της τρόικας κατέφθασε σήμερα στην Αθήνα και όσο και αν ακούγεται απίστευτο ακόμα και η ίδια η υπουργός Εργασίας, κ. Λούκα Κατσέλη, δεν γνώριζε την ακριβή ώρα που θα περνούσε από το γραφείο της. Έτσι τουλάχιστον ισχυριζόταν η ίδια!

Προφανώς, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τον «ενοχλητικό» τηλεοπτικό φακό, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποφάσισε να κρατήσει κρυφή μια συνάντηση, που είναι έτσι και αλλιώς γνωστό εδώ και καιρό ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Το... κρυφτούλι του υπουργείου Εργασίας δείχνει ότι η συνάντηση αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα, οι φήμες περί κατάργησης του δώρου, οι διαρροές όλες τις προηγούμενες μέρες περί ατομικών συμβάσεων ή συμβάσεων ορισμένου χρόνου, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα και δίνουν τον τόνο για τις απαιτήσεις που θα έχει και πάλι η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες γινόταν λόγος για τους μισθούς στη Γερμανία που αυξήθηκαν μόλις 5% μέσα σε μια δεκαετία, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκαν 30%. Είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργείται κλίμα, για να μπουν οι βάσεις για νέες περικοπές σε μισθούς, αυτή τη φορά στον ιδιωτικό τομέα.

Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι θα υπάρξει μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και στο εφάπαξ που δίνουν τα επικουρικά ταμεία.