ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eως 80 δισ. δολάρια η αξία του «οικοπέδου 12» στην ΑΟΖ της Κύπρου

Eως 80 δισ. δολάρια η αξία του «οικοπέδου 12» στην ΑΟΖ της Κύπρου
«Έχουμε 14 γεωλογικές δομές με πάρα πολύ καλές προοπτικές εντός ΑΟΖ Κύπρου»...

«Έχουμε 14 γεωλογικές δομές με πάρα πολύ καλές προοπτικές εντός ΑΟΖ Κύπρου», δηλώνει ο διευθυντής Ενέργειας του Κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης. Οι τρισδιάστατες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα δείξουν στις εταιρείες πού ακριβώς θα τρυπήσουν, αναφέρει ο κ. Κασίνης σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», εξηγεί τι σημαίνει για την Κύπρο το «Οικόπεδο 12» και ότι η αξία του κυμαίνεται μεταξύ 50 και 80 δισ δολάρια.

«Μιλούμε για τεράστια ποσά, ιδιαίτερα για ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρος», αναφέρει ο κ. Κασίνης και σημειώνει ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας τονίζει πάντα πως «αυτά αφορούν όλη την Κύπρο, όλους τους Κύπριους, όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους». Η άποψη του Κύπριου ειδικού είναι ότι πρόκειται για μια πηγή που θα κρατήσει και τους Τουρκοκύπριους στο νησί που γεννήθηκαν, αντί να φεύγουν και να έρχονται έποικοι. «Το κοινό αύριο με τις ευκαιρίες που ανοίγουν τα κοιτάσματα, μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης», επισημαίνει.

Είκοσι εταιρείες αγόρασαν τα δεδομένα για κοιτάσματα στην ΑΟΖ Κύπρου, ενώ ο κ. Κασίνης αποκαλύπτει στη συνέντευξή του ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις για αγορά τους από ακόμα 21 εταιρείες. Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα πως κατά την επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια τον Μάρτιο στο Τελ Αβίβ, θα υπογραφτεί και συμφωνία συνεκμετάλλευσης κοινών κοιτασμάτων με Ισραήλ.

Ανάμεσα σε άλλα προτείνει να δοθεί προτεραιότητα στα κυπριακά αποθέματα φυσικού αερίου και σε δεύτερο στάδιο να εξεταστεί η συνεργασία με το Ισραήλ.

Ο κ. Κασίνης αναφέρει ότι η άποψή του είναι πως ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης των «οικοπέδων» θα πρέπει να εξαρτηθεί και από τις θέσεις και σχεδιασμούς της «Νoble Εnergy» για το «Οικόπεδο 12».

«Η Νoble θα βρίσκεται στην Κύπρο, σε πολύ υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης, για να συζητήσουμε διάφορα άλλα πολύ καυτά για μας ερωτήματα, που τους έθεσα ήδη γραπτώς, όπως το πότε θα τρυπήσουν, πότε θα κάνουν τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις για να φανεί το μέγεθος, το βάθος και το είδος των υδρογονανθράκων που υπάρχουν. Στην περίπτωση που αυτά θα γίνουν κοντά στο τέλος του έτους, η εισήγησή μου προς τον υπουργό Εμπορίου και την κυβέρνηση, θα είναι να περιμένουμε πρώτα τις διατρήσεις. Κι αυτό γιατί είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ θετικά. Και αυτό θα αυξήσει σημαντικά το ενδιαφέρον», αναφέρει και επισημαίνει ότι για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης της Κύπρου, «λογικά τα αποτελέσματα στις κοντινές περιοχές του Ισραήλ, στο Ταμάρ και στο Λεβιάθαν πρέπει να επιδρούν θετικά».

Στην ερώτηση, ποια είναι η άποψή του για το θέμα αγωγού από το Ισραήλ μέσω Κύπρου, ο κ. Κασίνης απάντησε: «Όλα αυτά πρέπει να μελετηθούν. Να γίνει τεχνοοικονομική μελέτη για κάθε λύση ξεχωριστά. Νομίζω πως θα βρεθεί τρόπος για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα».

πηγή: newscode.gr