ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγουν πάλι τα θέματα - ταμπού με την τρόικα

Ανοίγουν πάλι τα θέματα - ταμπού με την τρόικα
Ένα από τα θέματα - ταμπού στις συζητήσεις της...

Ένα από τα θέματα - ταμπού στις συζητήσεις της τρόικας με την κυβέρνηση ετοιμάζεται να επανέλθει σήμερα στο τραπέζι του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κρίσιμο ζήτημα της περαιτέρω περικοπής των δαπανών στο δημόσιο τομέα θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος, καθώς στις προθέσεις των ελεγκτών είναι η διεύρυνση της αναλογίας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Ο λόγος; Εκτιμάται ότι με αυτή δεν είναι δυνατόν, τελικά, να επιτευχτεί ο στόχος που έχει τεθεί με το Μνημόνιο. Κατά συνέπεια, η συζήτηση που θα ανοίξει θα κάνει λόγο για το ενδεχόμενο η αναλογία να μετατραπεί σε 1 πρόσληψη ανά 7 αποχωρήσεις, ενώ υπάρχει και το ακραίο σενάριο που κάνει λόγο για 9 προς 1.

Πόσες πιθανότητες έχει για να επαληθευτεί στην πράξη αυτή η προοπτική; Υπό τις παρούσες συνθήκες, ελάχιστες. Κανείς όμως δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι τους προσεχείς μήνες. Ούτως ή άλλως, το εργασιακό αναμένεται ότι θα αποτελέσει μια από τις βασικές "αιχμές" στις διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών. Για παράδειγμα, η τρόικα θα επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, κάτι το οποίο το υπουργείο Εργασίας δεν θέλει ούτε να ...ακούει. Φαίνεται, όμως, ότι ετοιμάζεται το "αντίδοτο". Σε τί θα συνίσταται αυτό το τελευταίο; Στην προοπτική να μπει δυναμικά στη συζήτηση και η προοπτική των ατομικών συμβάσεων, καθώς και των ελεύθερων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Οπότε, τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο για την ελληνική πλευρά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η αντίδραση της Αθήνας, αν και ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αποδεχόμενος εν πολλοίς την κατάσταση που διαμορφώνεται, φρόντισε από την περασμένη εβδομάδα να δείξει τις καλές του προθέσεις, ανοίγοντας εμμέσως πλην σαφώς θέμα μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: www.newscode.gr