ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάλλεται το συμβούλιο της ΕΕ για την κρουαζιέρα

Αναβάλλεται το  συμβούλιο της ΕΕ για την κρουαζιέρα

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κρουαζιέρα, που είχε προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή οφείλεται σε προσωπικό πρόβλημα του προέδρου του Συμβουλίου Manfredi Lefebvre d' Olivio.

Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί να μετάσχουν πέντε εκπρόσωποι των συνολικά 28 εταιρειών κρουαζιέρας και αντικείμενο των συζητήσεων θα ήταν το ζήτημα των τελών, των υποδομών και της ασφάλειας στα λιμάνια.

Σύμφωνα με ναυτιλιακούς κύκλους , τα θέματα που απασχολούν τους εκπροσώπους των εταιρειών κρουαζιέρας και τα οποία θα έθεταν στη συνεδρίαση, είναι:

-Το σύστημα στις προβλήτες, δηλαδή για το ποιες μέρες θα μπορούν να προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια τα λιμάνια ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός, καθώς αυτό που ισχύει σήμερα είναι να εξυπηρετείται όποιος φθάνει πρώτος.

-Η αποεπιβίβαση των επιβατών στα λιμάνια η οποία γίνεται με λέμβους και δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των πλοίων στο αγκυροβόλιο.

- Η μη ύπαρξη οριοθετημένων αγκυροβολίων καθώς πολλές φορές ολόκληρος ο χώρος καταλαμβάνεται από ένα σκάφος αναψυχής ή από ένα μόνο πλοίο.

-Τα λιμενικά τέλη και η υπερβολική αύξηση αυτών. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών υποστηρίζουν ότι τα τέλη διερχομένων (τράνζιτ) επιβατών αυξήθηκαν κατά 244% για το 2011 και άλλα 27% για το 2012.Επίσης μιλούν για αύξηση στα τέλη αποεπιβιβαζομένων επιβατών κατά 77% για το 2011 και άλλα 33% για το 2012.

Κάνουν λόγο για σημαντικές αυξήσεις στα τέλη προσόρμισης ανάλογα με το μέγεθος και τον χρόνο παραμονής των πλοίων.

Οι εκπρόσωποι θέτουν επίσης άλλο ένα σημαντικό θέμα αυτό της ασφάλειας στα λιμάνια. Κάνουν λόγο για ελλείψεις στη φύλαξη των πυλών και στα συστήματα ασφαλείας.

Πηγή: newscode.gr