ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετοιμάζονται και νέες μειώσεις αποδοχών με συνταγή τρόικας

Ετοιμάζονται και νέες μειώσεις αποδοχών με συνταγή τρόικας
Νέο κύμα περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων...

Νέο κύμα περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων φαίνεται να προετοιμάζεται, αργά αλλά σταθερά, υπό την πίεση της τρόικας, η οποία βλέπει ότι οι στόχοι δεν βγαίνουν και γι αυτό ζητά τη λήψη επιπλέον μέτρων, προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει προτάσεις για επέκταση όλων των μορφών περικοπών, που έχουν αποφασισθεί μέχρι σήμερα στο στενό δημόσιο τομέα και για τις ΔΕΚΟ. Ως γνωστόν, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση απέφυγε επιμελώς να κάνει τη συγκεκριμένη διεύρυνση, από το φόβο των αντιδράσεων, αφού τα σωματεία στις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις ήταν και παραμένουν δυνατά. Είναι ενδεικτική η περίπτωση της ΔΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι μοναδική.

Όμως, αυτό δεν θα είναι το μόνο μέτρο, προς την κατεύθυνση της περικοπής των αποδοχών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει επίσης η κατάργηση του ετήσιου επιδόματος των 800 ευρώ, που παίρνουν οι εργαζόμενοι με αμοιβές έως 3.000 ευρώ ή εναλλακτικά η περαιτέρω μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους. Επίσης, φέρεται να συζητείται η μείωση τω αποδοχών σε συγκεκριμένους κλάδους απασχόλησης, όπως, για παράδειγμα, στον τραπεζικό, ενώ είναι άγνωστο ακόμα τι άλλες προτάσεις θα κατατεθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που άνοιξε κι όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα κλείσει, αν η τρόικα δεν εξασφαλίσει αυτό το οποίο θέλει.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, κάνει μια προσπάθεια να διατηρήσει τον πήχη όσο το δυνατόν χαμηλότερα, φοβούμενη πάντα την κοινωνική έκρηξη που θα μπορούσε να προκαλέσει η περαιτέρω υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Ωστόσο και τα δικά της περιθώρια αντιδράσεων είναι περιορισμένα. Το λάθος της ήταν ότι στο ξεκίνημα αυτής της ιστορίας, ουσιαστικά, δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα και τώρα "τρέχει" αλλά δεν ...προλαβαίνει.

Πηγή: www.newscode.gr