ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

390 εκατ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο με επιτόκιο 4,64%

390 εκατ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο με επιτόκιο 4,64%
Στα 390 εκατ. ευρώ έφτασε το ποσό που άντλησε το Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων (ΕΓΔ) 26 εβδομάδων...

Στα 390 εκατ. ευρώ έφτασε το ποσό που άντλησε το Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων (ΕΓΔ) 26 εβδομάδων την Τρίτη, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κατά 26 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με αυτό της προηγούμενης έκδοσης του Ιανουαρίου, στο 4,64% έναντι 4,90% στην προηγούμενη έκδοση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Η έκδοση για την κάλυψη των γραμματίων που έληγαν υπερκαλύφθηκε κατά 4,54 φορές έναντι υπερκάλυψης κατά 3,4 φορές στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Ο ΟΔΔΗΧ είπε ότι αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 90 εκατ. ευρώ. Ξένοι επενδυτές απορρόφησαν περίπου τα τέσσερα πέμπτα των γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου που δημοπρατήθηκαν την Τρίτη, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου. "Λαμβάνουμε για δεύτερο συνεχή μήνα θετικά σημάδια από την αγορά, με ισχυρή την συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο 80% περίπου", είπε ο Χριστοδούλου στο Reuters.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αναφέρει:

"Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 300 εκατομμυρίων Ευρώ. Η απόδοση διαμoρφώθηκε στο 4,64%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,363 δισεκατομμυρίων Ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 4,54 φορές. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 90 εκατομμυρίων Ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011, στις 12μ.μ. Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια".

Πηγή: www.newscode.gr