ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ζητάει η τρόικα πίσω από τις κλειστές πόρτες

Τι ζητάει η τρόικα πίσω από τις κλειστές πόρτες
Οι μεταρρυθμίσεις και η ανάγκη προώθησής τους το ταχύτερο δυνατό, είναι το βασικό θέμα συζήτησης πίσω από τις κλειστές πόρτες...

Οι μεταρρυθμίσεις και η ανάγκη προώθησής τους το ταχύτερο δυνατό, είναι το βασικό θέμα συζήτησης πίσω από τις κλειστές πόρτες των συναντήσεων που έχει η τρόικα με τους υπουργούς της κυβέρνησης. Όσοι έχουν γνώση του τί ακριβώς συζητείται αυτές τις μέρες, υποστηρίζουν ότι η βασική διαφορά του τωρινού ελέγχου από τους προηγούμενους, έγκειται στο γεγονός ότι το ενδιαφέρον δεν μονοπωλείται από τις δημοσιονομικές εξελίξεις κι ανησυχίες που συνήθως εκφράζουν σε αυτές τις περιπτώσεις οι "τροϊκανοί", αλλά από την συνεχώς εντεινόμενη πίεσή τους να προχωρήσουν μια σειρά από διαθρωτικές αλλαγές, που έχουν καθυστερήσει πολύ.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση των αποκρατικοποιήσεων, που έχουν "ξεμείνει" εντελώς. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας, μολονότι έχει συμφωνηθεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της από το περασμένο φθινόπωρο, έως σήμερα τουλάχιστον, δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Κι έτσι, η τράπεζα κινδυνεύει να περάσει σε ειδική εποιτροπεία (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Αλλά και στο κομμάτι των εργασιακών αλλαγών, η τρόικα δείχνει αποφασισμένη να επιμείνει στην ανάγκη εισαγωγής των επιχειρησιακών συμβάσεων στην καθημερινότητα, έστω κι αν από το υπουργείο Εργασίας προβάλλεται σθεναρή αντίσταση. Αλλιώς, η απειλή είναι ότι η χώρα θα περάσει στις ατομικές συμβάσεις, που είναι ακόμα χειρότερες, σε σχέση με τις επιχειρησιακές.

Τέλος, υπάρχει πάντα και το μεγάλο αγκάθι του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Η τρόικα πιέζει προς την κατεύθυνση της πλήρους ανατροπής του, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις ΔΟΥ, αλλά προς το παρόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν δείχνει αποφασισμένη.

Πηγή: www.newscode.gr